Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2008-09
L 209
Offentligt
686514_0001.png
686514_0002.png
686514_0003.png
FolketingetUdvalget for Udlændinge og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
18. maj 2009Strafferetskontoret2009-792-0914MOA40709
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 4 vedrørende forslag til lovom ændring af udlændingeloven og retsafgiftsloven (Behandling af sagerom administrativ udvisning af udlændinge, der må anses for en fare forstatens sikkerhed m.v.) (L 209), som Folketingets Retsudvalg har stillettil justitsministeren den 6. maj 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraMorten Østergaard (RV).
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 4 fra Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integra-

tionspolitik vedrørende forslag til lov om ændring af udlændingelo-

ven og retsafgiftsloven (Behandling af sager om administrativ udvis-

ning af udlændinge, der må anses for en fare for statens sikkerhed

m.v.) (L 209):

”I henhold til høringssvaret fra Østre Landsret til L 209 (omtalt ihøringsnotatet side 7 nederst) bedes ministeren redegøre for, i hvil-ket omfang domstolene får forvaltningskompetence, og hvilke prin-cipielle overvejelser dette giver anledning til. Endelig bedes minis-teren redegøre for, om disse overvejelser efter Justitsministerietsopfattelse burde være beskrevet nærmere i bemærkningerne, jf.Østre Landsrets forslag herom.”

Svar:

Det anføres i Østre Landsrets høringssvar bl.a., at de foreslåede reglerom, at domstolene skal have ”forvaltningskompetence” i visse udlændin-geretlige sager, som hidtil er blevet afgjort af forvaltningsmyndigheder,bør give anledning til særlige overvejelser.Med lovforslaget foreslås det, at domstolene skal træffe afgørelse i vissesager vedrørende udlændinge udvist efter udlændingelovens § 25, nr. 1(om udlændinge, der må anses for en fare for statens sikkerhed), såledesat sagerne behandles efter den foreslåede særlige domstolsproces i ud-lændingelovens kapitel 7 b. Det drejer sig om sager om, hvorvidt udlæn-dingelovens § 31 (hvorefter der ikke kan ske tvangsmæssig udsendelse tilet land, hvor udlændingen risikerer dødsstraf, tortur mv.) er til hinder forudsendelse af en udlænding udvist efter § 25, nr. 1, og sager om asylan-søgning fra en udlænding udvist efter § 25, nr. 1.Disse sager er hidtil blevet afgjort af udlændingemyndighederne medmulighed for efterfølgende domstolsprøvelse, mens sagerne som sagt ef-ter lovforslaget vil blive afgjort af domstolene uden forudgående behand-ling hos en forvaltningsmyndighed.Som der nærmere er redegjort for i lovforslagets bemærkninger, er bag-grunden for den foreslåede ændring af proceduren i disse sager, at afgø-relsen af de pågældende sager bl.a. vil kunne bero på fortrolige oplysnin-ger, som ligger til grund for justitsministerens farevurdering, og som afsikkerhedsmæssige grunde ikke kan videregives. Forslaget har til formålat sikre, at disse fortrolige oplysninger også kan indgå i sager om udsen-delse af en udlænding og asylansøgning fra en udlænding udvist efter2
udlændingelovens § 25, nr. 1. Derfor foreslås det, at sagerne behandlesefter den foreslåede særlige domstolsproces, der giver mulighed for atfremlægge de fortrolige oplysninger for retten (og den særlige advokatbeskikket for udlændingen), således at oplysningerne kan indgå i grund-laget for afgørelsen af de pågældende sager.Det bemærkes, at retten som anført i lovforslagets bemærkninger i denævnte sager kan anmode det offentliges repræsentant i sagen om at fore-tage de relevante sagsskridt og indhente oplysninger mv.Lovforslagets bemærkninger indeholder således en redegørelse for dehensyn, som begrunder forslaget om domstolenes rolle i sager vedrøren-de udlændinge udvist efter udlændingelovens § 25, nr. 1.
3