Retsudvalget 2008-09
L 211
Offentligt
691325_0001.png
691325_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
26. maj 2009Strafferetskontoret2009-730-0875RAJ41076
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 50, som Folketingets Retsud-valg har stillet til justitsministeren den 25. maj 2009 vedrørende forslagtil lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven, våbenloven, lov ompolitiets virksomhed, lov om fuldbyrdelse af straf m.v. og forvaltningslo-ven (Styrket indsats mod bandekriminalitet m.v.) (L 211). Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 50 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven, våbenloven, lov om

politiets virksomhed, lov om fuldbyrdelse af straf m.v. og forvalt-

ningsloven (Styrket indsats mod bandekriminalitet m.v.) (L 211):

”Ministeren bedes kommentere artiklen i Fængselsfunktionæ-ren, maj 2009: ”større magt til afdelingerne på KøbenhavnsFængsler”, hvor fængselsinspektør Peter Vestenheden udtalersig om bandekriminelle, jf.http://www.danskfaengselsforbund.dk/6storage/348/3553/ffngsel_5_2009.pdf.”

Svar:

I artiklen omtalt i spørgsmålet omtales organisationen i KøbenhavnsFængsler med få store afdelinger for de indsatte, og det nævnes bl.a., atdet kan blive nødvendigt at ændre organisationen for at undgå, at indsattefra forskellige bander møder hinanden.Direktoratet for Kriminalforsorgen har indhentet en udtalelse fra Køben-havns Fængsler, som har oplyst, at Københavns Fængsler – og aktueltVestre Fængsel – er karakteriseret ved en høj grad af fællesskab mellemde indsatte. Dette fællesskab medfører, at indsatte fra forskellige fløje ogafdelinger kan ”mødes” i flere sammenhænge. Selv om fængslet søger atundgå, at indsatte, som i mere eller mindre grad opfatter sig som en del af”bandekonflikten” (”de og os”), er på samme arbejdsplads eller sammeskoleklasse mv., vil det kunne forekomme, at de mødes til og fra forskel-lige aktiviteter. Det kan betyde en øget risiko for overfald mv. både for såvidt angår indsatte og ansatte. Hvis konflikterne uden for fængslet udvik-ler sig yderligere, vil det således kunne betyde, at der skal ændres påfængslets dagligdag og organisering.Som et eksempel herpå har Københavns Fængsler nævnt, at der afviklesto gårdture i de store fløje med ca. 50 indsatte. Hvis der på disse gårdtu-re i øget omfang bliver konflikter mellem de indsatte, kan konsekvensenblive, at der må foretages yderligere opdeling, og flere gårdture må afvik-les. Det vil have en afgørende indflydelse på dagligdagen og den måde,hvorpå der gennemføres beskæftigelse, undervisning mv. Det vil ogsåbetyde et øget træk på ressourcerne.Københavns Fængsler har afslutningsvis oplyst, at man naturligvis vilfølge udviklingen nøje og tage de forholdsregler, der måtte vise sig nød-vendige under hensyn til rådige ressourcer.2