Text Box: j.nr. 08-160912
Dato : 10. november 2008

                                                                                                              

 

 

 

 

 

Til

                          Folketingets Skatteudvalg

 

 

L 24 - Forslag til lov om ændring af lov om registrering af køretøjer, færdselsloven, registreringsafgiftsloven og andre love (Justeringer vedrørende digital motorregistrering, registreringsafgift af motorcykler, godtgørelse af afgift ved eksport af køretøjer og kontrol af registreringsafgift samt krav om syn ved eksport af køretøjer).

 

 

Hermed sendes i 5 eksemplarer svar på spørgsmål nr. 1 af 4. november 2008.

 

 

 

Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jesper Petersen (SF).

 

 

 

 

 

 

 

                          Kristian Jensen

 

 

                                                                              /  Tina R. Olsen


Spørgsmål 1:

"Vil ministeren oplyse, hvor stort et årligt beløb, der skønnes uberettiget at blive udbetalt i godtgørelse, jf. lovforslagets bemærkninger, hvoraf det fremgår, at der årligt udbetales ca. 1 mia. kr. i godtgørelse vedrørende 60.000 eksporterede biler, men at 15 -20 pct. af køretøjerne ikke opfylder kravene til udbetaling af godtgørelse?"

 

 

Svar:

Indledningsvis skal jeg bemærke, at med en ekspeditionsmængde på over 60.000 køretøjer årligt, er der ikke i SKAT ressourcer til at indkalde samtlige køretøjer, og det kan derfor heller ikke undgås, at der forekommer et antal uberettigede udbetalinger, således som stikprøvekontrollen også indikerer.

 

Jeg har bedt SKAT om at foretage det udbedte skøn. 

 

SKAT har oplyst følgende:

”Den stikprøvekontrol, som omtales i afsnit 2.5 i bemærkningerne til lovforslaget, blev foretaget ved et enkelt skattecenter, hvor man over en 3 ugers periode indkaldte alle køretøjer til fremvisning. Stikprøvekontrollen viste, at 15 – 20 pct. af køretøjerne ikke umiddelbart var berettiget til eksportgodtgørelse, enten på grund af køretøjets stand (ikke i registreringsklar stand), eller fordi anmodningen om eksportgodtgørelse blev trukket tilbage af anmelderen efter indkaldelsen til fremvisning.

 

SKAT foretog i forbindelse med stikprøvekontrollen ikke nogen beregning af afgiftsbeløbets størrelse, da der ikke skulle udbetales eksportgodtgørelse og derfor heller ikke blev fastsat nogen markedspris for de pågældende køretøjer.

 

Det er på denne baggrund vanskeligt at fremkomme med et kvalificeret skøn over, hvor stort et årligt beløb, der uberettiget er blevet udbetalt.

 

SKAT kan dog oplyse, at det ved undersøgelsen kunne konstateres, at de køretøjer, der på grund af stand ikke var berettiget til udbetaling af eksportgodtgørelse, typisk var ældre køretøjer, hvor afgiftsindholdet ikke er så højt. Endvidere var der ikke udelukkende tale om almindelige personbiler, men også andre køretøjer med et lavere afgiftsindhold, f.eks. varebiler, tidligere hyrevogne samt busser.”