Til

                      Folketinget - Skatteudvalget

 

L 24 - Forslag til Lov om ændring af lov om registrering af køretøjer,

færdselsloven, registreringsafgiftsloven og andre love (Justeringer vedrørende digital motorregistrering, registreringsafgift af motorcykler, godtgørelse af afgift ved eksport af køretøjer, kontrol af registreringsafgift samt krav om syn ved eksport af køretøjer).

 

Hermed sendes i 5 eksemplarer svar på spørgsmål nr. 7 af 19. november 2008.

 

 

Kristian Jensen

 

                                                                 /  Lene Skov Henningsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål 7:

 

”I forbindelse med Dansk Sidevogns Klubs foretræde for udvalget den 19. november 2008 blev det oplyst, at flere af de ejere, der igennem årene har monteret sidevogn på deres motorcykel, har haft rettet henvendelse til SKAT, som hidtil har oplyst, at der ikke skal betales afgift i forbindelse med montering af sidevogn. Har ministeren kendskab hertil, og hvilken retslig betydning har det i givet fald for SKATs mulighed for nu at opkræve afgift, hvis SKAT tidligere har

afgivet sådanne oplysninger og dermed har givet de pågældende ejere af sidevognene en forventning om, at der ikke skal betales afgift.”

 

Svar:

 

Jeg forstår spørgsmålet således, at der spørges til, hvorvidt en borger, der får et fejlbehæftet svar fra en forvaltningsmyndighed, derved kan opnå en bedre retsstilling end andre borgere med tilsvarende forhold; en såkaldt retsbeskyttet forventning.

 

Det beror på en konkret vurdering, om en borger er bibragt en retsbeskyttet forventning. I vurderingen indgår bl.a., om borgeren har været eller burde være klar over fejlen, og om borgeren har indrettet sig i tillid til forvaltningens svar.

 

Af bevismæssig grunde er et skriftlig svar fra forvaltningen alt andet lige mere bindende end et mundtligt svar.

 

Generelt skal der efter retspraksis en del til for at opnå en retsbeskyttet forventning.

 

Sådanne usikkerheder om samspillet mellem borgerne og forvaltningerne har været medvirkende til de i dag gældende regler om bindende svar i skatteforvaltningsloven. Med et bindende svar får spørgeren sikkerhed for, hvorledes hans eller hendes skattemæssige forhold på det område, svaret vedrører, er de kommende 5 år.