Folketingets Trafikudvalg

Christiansborg

1240 København K

Dato             28. november 2008

Dok.id       

J. nr.           500-44

Deres ref.

  

 

Trafikudvalget har i brev af 6. november 2008 stillet mig følgende spørgsmål 12 vedrørende L 26, som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål 12:

”Hvilke initiativer agter ministeren at tage for at sikre, at passagerer i busser og tog kan være forvisset om, at trafikselskaberne gensidigt godkender hinandens rejsehjemmel, således at passagerne ikke tvinges til at afbryde rejsen og købe en ny billet? Der henvises til, at spørgeren er bekendt med flere tilfælde, hvor passagerer er blevet bedt om at stige af og løse ny billet på en strækning, som billetten ikke var gyldig til. F.eks. en kvinde, der i toget fra Kalundborg til Nykøbing S. skulle løse tillægsbillet til Hvalsø-Tølløse. Et andet eksempel er en passager, der ikke kan fortsætte til Nr. Alslev eller Nykøbing F. fra toget København-Vordingborg, men må løse tillægsbillet i Vordingborg, subsidiært i toget mod et gebyr.”

 

Svar:

 

Der nævnes i spørgsmålet 2 eksempler. I det første eksempel er der tale om en rejse fra Kalundborg til Nykøbing S. Til denne rejse, der udelukkende foregår inden for takstområde Vest i Movia, er det muligt at købe billet til den samlede rejse.

 

Det må bero på en fejl, såfremt kvinden har skullet løse tillægsbillet til Hvalsø-Tølløse, da denne strækning ikke indgår i rejseforbindelserne mellem Kalundborg og Nykøbing S.

 

I det andet eksempel er der tale om en rejse fra København til Vordingborg, der fortsættes til Nr. Alslev eller Nykøbing F. Til denne rejse kan der købes én billet gældende hele vejen fra København til Nr. Alslev eller Nykøbing F. Har man i første omgang kun købt billet til Vordingborg, må man naturligvis løse en tillægsbillet, således at man kan komme resten af vejen.

 

Det forholder sig dog også således, at der er visse kombinationer af billetter, som det ikke er muligt at købe på alle billetsalgssteder.

 

Eksempel:

 

En person, der skal fra København til Nykøbing S., kan godt på København H. købe én billet, der gælder hele turen.

 

Har personen i forvejen et pendlerkort til strækningen København-Holbæk, kan denne person derimod ikke på København H. købe en tillægsbillet fra Holbæk til Nykøbing S. Således må personen købe denne billet på Holbæk Station, hvis vedkommende ikke i forvejen har købt et klippekort, der kan anvendes. Dette skyldes, at det ikke i hovedstadsområdet er muligt at udstede billetter til lokale rejser i takstområde Vest i Movia.

 

Tilsvarende vil det i nogle situationer ikke være muligt at købe billet til hele rejsen, hvis rejsen starter i en bus, der ikke udbyder alle billettyper.        

 

Ved implementering af rejsekortet forsvinder disse ulemper ved billetkøb, idet rejsekortet planlægges at kunne bruges ved køb af alle rejser i de områder, hvor rejsekortet er indført.

 

Med venlig hilsen

 

 

Lars Barfoed