20. november 2008

 

                          Til Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen

                                Og Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg.

 

 

Kommentar til L 48 ): Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsmiljø. (Forhøjelse af bøder, justering af bygherrens pligter og præcisering af Arbejdstilsynets hjemmel til at træffe afgørelser m.v.).

Fremsat den 30. oktober 2008 af beskæftigelsesministeren (Claus Hjort Frederiksen)

 Foreningen Rejsearbejdere.dk ser med stor glæde at Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen, som lovet i sit svar 18. januar 2008 til Foreningen Rejsearbejdere.dk, nu fremsætter L. 48 Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsmiljø.                                                                                Lovforslaget er næsten identisk med de fremsendte, udarbejde forslag fra foreningen i henvendelser, til Beskæftigelsesministeren og Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg Alm. del - Bilag 321.- 28. 9-2007 og Alm. del - Bilag 27.-9.11-2007. Samt forelagt ved Foretræde for Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg.

Efter en nærmer analyse af lovforslaget, er der punkter, som vi mener der mangle, i det fremsatte lovforslag, så det er i tråd med Rådets direktiv 92/57/EØF af 24. juni 1992 om minimumsforskrifter for sikkerhed og sundhed på midlertidige eller mobile byggepladser (ottende særdirektiv i henhold til artikel 16, stk. 1, i direktiv 89/391/EØF).

Af Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 589 af 22. juni 2001 fremgår følgende.

Bekendtgørelse om indretning af byggepladser og lignende arbejdssteder.

 

§ 32. Der skal i nødvendigt omfang findes en holdbar skiltning anbragt på hensigtsmæssige steder, til oplysning om særlige risici på byggepladsen eller om andre forhold af sikkerheds- eller sundhedsmæssig, betydning.

Af Rådets direktiv 92/57/EØF af 24. juni 1992 Fremgår følgende.

BILAG IV

MINIMUMSFORSKRIFTER FOR SIKKERHED OG SUNDHED PAA BYGGEPLADSER omhandlet i

direktivets artikel 9, litra a), og artikel 10, stk. 1, litra a), nr. i) Indledende bemærkning

18.1. Indgangene til byggepladsen og dennes periferi skal være forsynet med skilte og afmærket på en sådan måde, at de er iøjnefaldende og let kendelige.

 

Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 589 af 22. juni 2001 bedes derfor i formulering, tilrettes i henhold til Rådets direktiv 92/57/EØF af 24. juni 1992 BILAG IV MINIMUMSFORSKRIFTER FOR SIKKERHED OG SUNDHED PAA BYGGEPLADSER omhandlet i direktivets artikel 9, litra a), og artikel 10, stk. 1, litra a), nr. i.

Der er en difference til den præcisering i direktivet, og henholdsvis til Arbejdstilsynets bekendtgørelse, kontra direktivet. Efter Arbejdstilsynets bekendtgørelse § 32 er det nok

Med en skiltning opslået, i skurvognen samt toilettet. Såfremt man fortolker det sådan.

  I Henhold til Notat til Folketinget Europaudvalg om Kommissionens åbningsskrivelse nr. 2006/2470 af 23. marts 2007 om gennemførelsen af Rådets direktiv 92/57/EØF af 24. juni 1992 om minimumsforskrifter for sikkerhed og sundhed på midlertidige eller mobile byggepladser (ottende særdirektiv i henhold til artikel 16, stk. 1, i direktiv 89/391/EØF). Fremgår følgende mangler.

Med hvilken begrundelse er de ikke med i lovforslag L. 48.

At artikel 6, litra f, ( ikke er gennemført i dansk ret, da reglerne ikke indeholder et krav om, at der      skal, træffes foranstaltninger, der har til formål at udelukke uvedkommende fra byggepladsen.

 

At. artikel 8 litra d, (kontrol før idriftsættelsen og regelmæssigt med installationer og anordninger), med henblik på at fjerne defekter, som kan påvirke arbejdstagernes sikkerhed og sundhed

 

At. litra f, (retningslinjer for fjernelse af farlige affaldsstoffer),

 

 

At. litra j (samspillet mellem byggepladsen og den virksomhed på hvis område byggepladsen befinder, sig). 

 

 Med hvilken begrundelse er de ikke med i lovforslag L. 48. ??

 

 I Bemærkninger til Lovforslaget fremgår.                                                                                                                                                            

2.3.3. Den foreslåede ordning

Med den foreslÃ¥ede § 37, stk. 2, nr. 2, fÃ¥r beskæftigelsesministeren bemyndigelse til at fastsætte regler, hvor det i overensstemmelse med byggepladsdirektivet vil blive præciseret, at bygherrens koordinator skal udarbejde og vedligeholde en plan for sikkerhed og sundhed.

 

I overensstemmelse med byggepladsdirektivet kan direktivets bestemmelser om udarbejdelse af en plan for sikkerhed og sundhed fraviges efter høring af arbejdsmarkedets parter, medmindre der er tale om særligt farligt arbejde.

 

 I hvilken artikel nr. i Direktiv 92/57/EØF af 24. juni 1992 fremgår denne undladelsesbestemmelse.

 

Med venlig hilsen

 

Formand i foreningen

Rejsearbejdere.dk

Hans Erik Meyer

Nørbyvej 55

6200 Aabenraa.

www.Rejsearbejdere.dk