ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

11. november 2008

 

 

Besvarelse af spørgsmål 5 ad L 5 stillet af Erhvervsudvalget den 22. oktober 2008.    

 

 

 

 

 

Spørgsmål 5:

Hvordan agter regeringen at give små og mellemstore virksomheder rådgivning om udarbejdelse af CSR?

 

Svar:

Regeringens handlingsplan for virksomheders samfundsansvar indeholder i alt 30 initiativer fordelt på fire indsatsområder. Særligt indsatsområde 1 om udbredelse af forretningsdrevet samfundsansvar og indsatsområde 3 om erhvervslivets klimaansvar indeholder initiativer, der skal støtte små og mellemstore virksomheders arbejde med samfundsansvar.

 

Som led i handlingsplanen vil regeringen bl.a. øge rådgivningen om innovation og samfundsansvar til små og mellemstore virksomheder i de regionale væksthuse og ligeledes styrke rådgivning om samfundsansvar gennem de danske repræsentationer i udlandet.

 

Derudover er der en række initiativer, der ikke alene retter sig mod små og mellemstore virksomheder, men hvor der vil være særligt fokus på mindre virksomheders behov. Det gælder eksempelvis Rådet for Samfundsansvar, hvor det ved sammensætningen af Rådet sikres, at mindre virksomheder er repræsenteret. Det gælder også udviklingen af hjemmesiden www.samfundsansvar.dk, hvor der bliver lagt vægt på, at formidlingen af viden og redskaber særligt retter sig mod små og mellemstore virksomheders behov. 

 

På klimaområdet lancerede regeringen sammen med DI i slutningen af september en online guide – www.klimakompasset.dk. Her kan virksomheder – uanset størrelse – beregne deres udledning af CO2 og få hjælp til at udarbejde en klimastrategi. For at sikre, at små og mellemstpre virksomheders behov tilgodeses, indeholder Klimakompasset en ”Quick Guide til mindre virksomheder”. Her kan mindre virksomheder hurtigt og på overskuelig vis få vejledning til at udarbejde en klimastrategi, der specifikt retter sig mod forholdene i en mindre virksomhed. 

 

Regeringens tilgang til virksomheders arbejde med samfundsansvar udspringer i høj grad af ønsket om, at det også skal være muligt for mindre virksomheder at arbejde med samfundsansvar. Regeringens hidtil største projekt om samfundsansvar – ”Overskud med Omtanke” – handlede netop om at undervise ledere og medarbejdere i mindre virksomheder i arbejdet med samfundsansvar i praksis. Projektet, der havde et budget på 23 mio. kr., underviste over 12.000 deltagere i strategisk samfundsansvar. Hovedparten (93 pct.) af alle virksomheder, der har deltaget i undervisningen, har efterfølgende planlagt, igangsat eller videreudviklet mindst ét initiativ inden for samfundsansvar.

 

Det omfattende undervisningsmateriale har opnået bred anerkendelse rundt i verden og anvendes for eksempel af Verdensbanken i deres undervisningsaktiviteter i Afrika.

 

Med forretningsdrevet samfundsansvar præsenterer regeringen en tilgang til samfundsansvar, som det er muligt for mindre virksomheder at bruge. Ideen er, at en virksomhed ikke skal igangsætte aktiviteter på alle områder inden for samfundsansvar, men derimod fokusere på de områder, der gavner forretningen (og dermed også samfundet) mest. Regeringens handlingsplan for virksomheders samfundsansvar henvender sig således i høj grad til små og mellemstore virksomheder. Det eneste initiativ i handlingsplanen, der alene retter sig mod større virksomheder, er lovforslaget om redegørelse for samfundsansvar.

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk