ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

 

11. november 2008

 

Besvarelse af spørgsmål 8 ad L 5 stillet af Erhvervsudvalget den 24. oktober 2008.    

 

 

 

 

 

Spørgsmål 8:

Er ministeren enig med Foreningen af Statsautoriserede Revisorer (FSR), når den undrer sig over, at virksomheder, der har udarbejdet en fremskridtsrapport og i ledelsesberetningen oplyser, hvor den er tilgængelig, ifølge lovforslaget ikke vil være omfattet af revisors udtalelse om ledelsesberetningen?

 

Svar:

Efter forslaget skal de omfattede virksomheder som udgangspunkt medtage en redegørelse for samfundsansvar i tilknytning til ledelsesberetningen i årsrapporten. For at give virksomhederne størst mulig fleksibilitet og for at begrænse deres administrative byrder foreslås, at redegørelsen alternativt kan placeres i en supplerende beretning til årsrapporten eller på virksomhedens hjemmeside, hvortil der henvises i ledelsesberetningen, jf. forslagets § 99 a, stk. 3.

 

Selv om virksomheden vælger en af de alternative placeringsmuligheder, er der tale om oplysninger, der hører til ledelsesberetningen. Derfor vil redegørelsen være omfattet af revisors udtalelse om ledelsesberetningens overensstemmelse med årsregnskabet, uanset hvor virksomheden vælger at placere redegørelsen. Det giver regnskabsbrugerne tillid til, at oplysninger, som hører til ledelsesberetningen, er undergivet samme behandling fra revisors side, uanset hvor oplysningerne er placeret.

 

Efter forslaget er en virksomhed, som har tilsluttet sig FN’s Global Compact eller FN’s Principper for ansvarlige investeringer, og som offentliggør fremskridtsrapporter i forbindelse hermed, undtaget fra kravet om at medtage en redegørelse for samfundsansvar i sin årsrapport, jf. forslagets § 99 a, stk. 7. De virksomheder, som frivilligt har valgt dette, vil derfor kunne undlade at følge årsregnskabslovens krav.

 

Derved slipper virksomheden for at redegøre for de samme forhold både hos FN og i ledelsesberetningen. Virksomhederne skal her blot oplyse i ledelsesberetningen, at virksomheden anvender denne undtagelse, og hvor fremskridtsrapporten er offentlig tilgængelig. Disse virksomheder er således helt undtaget fra oplysningskravet i § 99 a.

 

Fremskridtsrapporten hører således ikke til årsrapporten og dermed ikke til ledelsesberetningen. Oplysningerne i fremskridtsrapporten er derfor som en konsekvens heraf ikke omfattet af revisors udtalelse om ledelsesberetningen. Revisor skal således alene forholde sig til det, der indgår i årsrapporten.

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk