Ministeren, Holmens Kanal 22, 1060 København K

Tlf. 3392 9300, Fax. 3393 2518, E-mail [email protected]

 J.nr. 2008-4821

 

Gruppen af Eneadoptanter,

Lene Rohde Kristensen,

[email protected]

________________________________________________________________


Dato: 28. november 2008

 

Kære Lene Rohde Kristensen

 

Du har i mail af 19. november 2008 kommenteret det fremsatte lovforslag L 57 om ændring af børnetilskudsloven og giver udtryk for, at du finder, at forslaget er udtryk for diskrimination af børn af eneadoptanter og børn, der er blevet til ved kunstig befrugtning.

 

Efter min opfattelse er det ikke tale om diskrimination af de nævnte børn.

 

Sigtet med reglerne om særligt børnetilskud i børnetilskudsloven – bortset fra reglerne om særligt børnetilskud til pensionister - og med L 57 er at yde en økonomisk kompensation i de særlige tilfælde, hvor der mangler en forsørgelsespligtig forælder til et barn som følge af en udefra kommende begivenhed / en social begivenhed. Det vil sige, når den ene af barnets forældre dør, og når faderskabet ikke kan fastslås.

 

Disse situationer adskiller sig afgørende fra de situationer, hvor eneforsørgerrollen er opstået efter et bevidst valg. Når en enlig vælger at være alene om at adoptere et barn, og når en enlig kvinde vælger at blive kunstigt befrugtet, sker det velvidende, at der ikke er en anden forsørger at dele forsørgelsen af barnet med. Der er derfor ikke ret til særligt børnetilskud, når eneforsørgerrollen er selvvalgt.

 

Der er således tale om, at forskellige forsørgelsessituationer er reguleret forskelligt i børnetilskudsloven.

 

Jeg kan tilføje, at hvor der efter børnetilskudsloven er ret til et adoptionstilskud for at afhjælpe en del af omkostningerne ved adoption, er det fra 2007 blevet muligt for enlige at få behandling med kunstig befrugtning i offentligt regi. Det vil sige, at lovgivningen er imødekommende over for enliges ønsker om at få børn.

 

På den anden side betyder det bevidste valg af eneforsørgerrollen, at den pågældende selv må påtage sig den fulde forsørgelse af barnet.

 

Dette synspunkt ligger til grund for det fremsatte lovforslag L 57.

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

Karen Jespersen

Â