Til

                      Folketinget - Skatteudvalget

 

 

L 63 - Forslag til Lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven, skattekontrolloven og andre skattelove. Spørgsmål er stillet efter ønske af Jes-per Petersen.

 

Hermed sendes i 5 eksemplarer svar på spørgsmål nr. 12 af 17. november 2008.

 

 

 

 

 

 

Kristian Jensen

                                                                 /  Lise Bo Nielsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål 12: Hvad vil provenuet være af en aktieafgift på 0,2 pct. af omsætningsværdien af al omsætning af aktier, hvor en af parterne, der deltager, er skattemæssigt hjemmehørende i Danmark?

 

Svar:

Et overslag over provenuet af en aktieafgift på 0,2 pct. af omsætningsværdien af al omsætning af aktier, hvor den ene part er skattemæssigt hjemmehørende i Danmark, peger på et merprovenu på ca. 4,5 mia. kr. årligt.

 

Beregningen er foretaget på baggrund af antallet af handler og omsætningsværdien af aktier og investeringsforeningspapirer for det sidste år, der er registreret hos Værdipapircentralen. Omsætningen fra samtlige investeringsforeninger er medtaget. Der skelnes således ikke mellem aktiebaserede, obligationsbaserede og blandede investeringsforeninger alle er medregnet i opgørelsen.

 

En indførelse af en aktieafgift må forventes at reducere antallet af handler. Det er især de handler, der foretages for at opnå små avancer, der vil blive reduceret væsentligt. I beregningen er det beregningsteknisk antaget, at volumen af handlerne med aktier og investeringsforeningspapirer reduceres med en tredjedel.

 

De umiddelbare indtægter fra en aktieafgift skal reduceres med de tabte indkomstskatter. De fremtidige avancer vil blive reduceret, da afgiften indgår som en omkostning ved handel med aktier og investeringsforeningspapirer. For den andel af aktierne, der handles af private, er der foretaget et fradrag på 35 pct. For de finansielle institutter er der foretaget fradrag på 15 pct. svarende til PAL-skatten. For den del af handlerne der foretages af erhvervene antages det, at 2/3-dele er skattefri, da virksomhederne har ejet aktierne i mere end 3 år. For disse aktier er der således ikke beregnet et fradrag i aktieomsætningsafgiften. For den resterende 1/3-del er foretaget fradrag på 25 pct. svarende til selskabsskatten.

 

En andel af handlerne i opgørelsen fra Værdipapircentralen vedrører udlandet. Det forudsættes, at i halvdelen af disse handler, er den ene part skattemæssigt hjemmehørende i Danmark.

 

I beregningen er handel med udenlandske aktier eller unoterede aktier ikke medregnet.