Til

                      Folketinget - Skatteudvalget

 

 

L 63 - Forslag til Lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven, skattekontrolloven og andre skattelove. Spørgsmål er stillet efter ønske af Jesper Petersen (SF).

 

Hermed sendes i 5 eksemplarer svar på spørgsmål nr. 16 af 25. november 2008.

 

 

 

 

 

 

Kristian Jensen

                                                                 /  Poul Christensen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål 16: Kan ministeren bekræfte opgørelsen fra Nordea, hvorefter privatpersoner nu har et urealiseret tab på børsnoterede aktier og investeringsbeviser på 175 mia. kr.? Hvor stor en del af dette tab forventes realiseret i 2010, og hvad vil den budgetmæssige virkning for statens indtægter i givet fald blive?

 

Svar:

Set i forhold til kursværdien af personers beholdning af aktier og aktiebaserede investeringsforeningsbeviser, der jf. svar på spørgsmål 1 var på ca. 230 mia. kr. ultimo 2007, synes et urealiseret tab på 175 mia. kr. meget højt sat.

 

Opgørelsen af den skattemæssige fortjeneste/tab sker med udgangspunkt i den gennemsnitlige anskaffelseskurs for aktierne i de enkelte selskaber. Har aktionærerne haft aktierne i en årrække, vil den gennemsnitlige anskaffelseskurs typisk være langt lavere end kursen ultimo 2007. I en række tilfælde vil den endog være lavere end den aktuelle kurs.

 

Jeg finder derfor ikke, at Nordeas opgørelse giver et realistisk billede af det samlede potentielle skattemæssige tab pÃ¥ børsnoterede aktier i øjeblikket.        

 

Desuden beregnes det skattemæssige tab/fortjeneste ved et salg ud fra kursniveauet på salgstidspunktet. Det er på nuværende tidspunkt ikke muligt at sige noget om størrelsen af et eventuelt tab i 2010, da er sådant afhænger af kursniveauet i 2010, hvilket ikke kan vurderes på nuværende tidspunkt.