Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik

 

Til:

Dato:

Udvalgets medlemmer og stedfortrædere

27. november 2008

L 69

Forslag til lov om ændring af udlændingeloven. (Skærpet meldepligt for udlændinge på tålt ophold, styrket kontrol med overholdelse af påbud om at tage ophold på et bestemt indkvarteringssted samt forhøjelse af strafferammen for overtrædelse af en pålagt meldepligt eller et påbud om at tage ophold på et bestemt indkvarteringssted).

Af integrationsministeren (Birthe Rønn Hornbech).

 

Forslag fra Enhedslisten om afholdelse af høring

 

Sekretariatet har i dag modtaget dette forslag om afholdelse af en høring fra Johanne Schmidt-Nielsen og Line Barfod.

 

Forslaget vil blive sat på dagsordenen for udvalgets møde den 2. december 2008.

 

”Til integrationsudvalget og retsudvalget

 

Vi vil foreslå at vi holder en høring om lovforslaget om tålt ophold, som blev førstebehandlet i fredags. Både høringssvarene og den offentlige debat om forslaget peger på adskillige problemstillinger som vil være væsentligt at få belyst ved en høring.

Herunder:

 

1. Magtens tredeling: Vil Folketinget kunne beskyldes for at påtage sig dømmende magt, sådan som Højesteret fastslog at Folketinget gjorde i Tvindsagen, på baggrund af, at Højesteret har fastslået at der ikke var fremlagt beviser der kunne danne grundlag for at frihedsberøve en bestemt person, hvorefter Folketinget vedtager en lov med henblik på at frihedsberøve præcis denne person, selvom loven også vil kunne bruges i forhold til 17 andre personer.

 

2. Lovgivning med tilbagevirkende kraft: Foreningen af Offentlige Anklagere påpeger i deres høringssvar at der kan være tale om lovgivning med tilbagevirkende kraft, da en del af de personer der er på tålt ophold, har fået en dom der bl.a. indeholdt udvisning udfra de på det tidspunkt gældende regler. Hvis man efterfølgende strammer den straf væsentligt, så det bliver nogle helt andre vilkår end dem domstolen kendte, da den idømte straffen, er det så lovgivning med tilbagevirkende kraft.

 

3. Internationale konventioner, især menneskerettighederne: Er loven i strid med internationale konventioner, herunder menneskerettighederne? ”

 

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Mette Hansen,

udvalgssekretær