Undervisningsministeriet

17. september 2008

 

 

Notat om høringssvar på

Forslag til lov om ændring af lov om private gymnasieskoler, studenterkurser og kurser til højere forberedelseseksamen (hf- kurser)

(Opfølgning på kommunalreformen og forenkling af tilskudssystem)

 

I. Generelt

 

Lovudkastet blev den 28. august 2008 sendt til høring hos fem myndigheder, organisationer m.fl. med høringsfrist den 15. september 2008 kl. 12.00.

 

Lovudkastet er offentliggjort på Høringsportalen.

 

Af de fem hørte parter har tre afgivet høringssvar ved høringsfristens udløb.

 

Høringsliste med angivelse af, hvem der har svaret, er indsat nedenfor som bilag 1.

 

II. Væsentlige bemærkninger til lovforslaget

 

Private Gymnasier og Studenterkurser (PGS)er generelt tilfreds med lovforslaget og bemærkningerne dertil.

 

PGS foreslår, at der i lovteksten anføres, hvor mange årselever nyoprettede skoler/kurser skal have for at være tilskudsberettigede.

 

PGS ønsker præciseret i lovteksten, at elever på 2-årige hf–afdelinger og IB-afdelinger på et privat gymnasium/studenterkursus tæller med i antal årselever på den pågældende institution på lige fod med enkeltfagselever.

 

Gymnasieskolernes Lærerforening (GL) forudsætter, at de private gymnasiers økonomi forbliver uændret efter omlægningen af tilskudssystemet.

 

GL anfører, at der for de private hf-kurser sker en skærpelse af kravene for at opnå statstilskud, idet et hf-kursus med 24 elever efter den gældende lov kan opnå statstilskud, mens kurset efter lovforslaget skal have 40 årselever. GL mener, at en sådan skærpelse kan få konsekvenser. GL anfører, at da flere private skoler udbyder både stx og hf, kunne det eventuelt være hensigtsmæssigt at lade tilskudsbetingelsen gælde for skolens samlede gymnasiale udbud.  

 

Undervisningsministeriets bemærkninger:

Det fastholdes, at et privat hf-kursus skal have 40 årselever for at kunne modtage statstilskud, også selv om hf-kurset bliver udbudt på en institution, der har andre gymnasiale ungdomsuddannelser.

Der er herved lagt vægt på, at et hf-kursus med færre end 20 årselever pr. årgang ikke kan tilbyde og oprette et tilstrækkeligt varieret udbud af valgfag og niveauer.

 

Med hensyn til forslaget om antal årselever ved nyoprettede private gymnasier/kurser bemærkes, at efter § 17, stk. 2, i den gældende lov er der allerede hjemmel til, at undervisningsministeren fastsætter regler om nyoprettede skolers eller kursers opfyldelse af betingelserne om antal årselever. Ministeriet finder derfor ikke, at der er behov for at anføre det i lovteksten. 

 

Det findes ikke hensigtsmæssigt i lovteksten at præcisere, hvordan elever på 2-årige hf-afdelinger og IB-afdelinger skal indgå i opgørelsen af antal årselever, der danner baggrund for beregningen af gymnasieskolens/studenterkursets tilskud, da dette heller ikke er reguleret i loven for de øvrige elever i de private gymnasieskoler og kurser. Ifølge forslag til lovens § 8, stk. 6, får undervisningsministeren hjemmel til at fastsætte regler om tilskud, herunder bl.a. om opgørelse af antal årselever. Dette svarer til reglerne bl.a. for de offentlige gymnasier.

                                 Bilag 1

 

Oversigt over høringssvar vedrørende

Forslag til lov om ændring af lov om private gymnasieskoler, studenterkurser og kurser til højere forberedelseseksamen (hf- kurser)

(Opfølgning på kommunalreformen og forenkling af tilskudssystemet)

 

 

HØRINGSPARTER

HØRINGSSVAR

 

 

JA

Bemærkninger

NEJ

 

Private Gymnasier og Studenterkurser

x

Ja

 

 

Gymnasieskolernes Rektorforening

 

 

X

 

Gymnasieskolernes Lærerforening

x

Ja

 

 

Foreningen af studenterkursusrektorer

 

 

X

 

Rigsrevisionen

x

Nej