Folketingets Uddannelsesudvalg

Christiansborg

 I forbindelse med behandlingen af (L 8) Forslag til Lov om ændring af lov om private gymnasieskoler, studenterkurser og kurser til højere forberedelseseksamen (hf-kurser) (Opfølgning på kommunalreformen og forenkling af tilskudssystem) har Folketingets Uddannelsesudvalg i brev af 22. oktober 2008 stillet mig følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 1:

”Vil ministeren kommentere henvendelsen af 22/10-08 fra Per Knudsen, formand for Private Gymnasier og Studenterkurser, jf. L 8 – bilag 2? ”

 

Svar:

Henvendelsen fra Per Knudsen, formand for Private Gymnasier og Studenterkurser, vedrører lovforslagets krav om, at der skal være min. 40 årselever på hf-kurserne.

 

Gymnasiereformen havde som et af sine hovedmål, at hver af de gymnasiale uddannelsers særlige profil skulle styrkes. Det gælder her for hf-uddannelsen, at den skal gøres mere anvendelsesorienteret end stx-uddannelsen, hvis profil i højere grad læner sig op af videnskabsfagene. Dette er i overensstemmelse med, at hf-kursister typisk søger videre mod professionsbacheloruddannelserne og i mindre grad universitetsuddannelserne.

 

Derfor er det vigtigt, at hf-kurset får en sådan størrelse, at der kan skabes et særligt hf-miljø for både hf-kursisterne og de lærere, der underviser dem.

 

Det fremgår af henvendelsen fra Per Knudsen, at hf-afdelingerne på gymnasierne er kendetegnet ved et ganske stort omfang af samlæsning mellem afdelingerne. Med en stor stx-afdeling og en mindre hf-afdeling vil denne samlæsning typisk foregå ved, at valgfag samlæses efter stx-læreplanerne.

 

Dette er netop ikke i overensstemmelse med intentionerne bag gymnasiereformen. Hf-kursisterne bør som udgangspunkt have valgfag, der læses efter hf-læreplanerne og ikke stx-læreplanerne. Ellers er det ikke muligt at skabe og vedligeholde en særlig hf-profil – og det er til ugunst for fødekæden til professionsbacheloruddannelserne.

 

Jeg finder det derfor rimeligt, at der stilles krav om, at der skal være min. 40 hf-årselever på et hf-kursus – også selv om institutionen samtidig har en stx-afdeling. Kravet svarer til 20 årselever pr. årgang på den to-årige hf-uddannelse.

 

I overensstemmelse hermed har jeg ikke til hensigt at imødekomme Private Gymnasier og Studenterkursers ønske om at ændre lovteksten, så det kun bliver den primære afdeling, der skal tælles med ved opgørelse af årselevtallet.

 

Jeg vil gerne medgive, at bestemmelsen i det nuværende lovforslag er ufleksibel på et enkelt punkt. Med den nuværende formulering kan et privat gymnasium miste tilskudsberettigelsen, såfremt det ikke opfylder elevtalskravene i et enkelt år. Et mere eller mindre tilfældigt udsving i elevaktiviteten i et enkelt år kan dermed have betydelige konsekvenser for en institution.

 

Jeg vil derfor fremsætte et ændringsforslag til lovforslaget, der muliggør, at mindstekravet også kan opfyldes som et gennemsnit af elevtallet over tre år. De private gymnasier kan således bevare deres tilskudsberettigelse og iværksætte initiativer til at styrke elevgrundlaget, selv om de i et enkelt år ikke opfylder kravet.

 

Folketingets Uddannelsesudvalg har endvidere fået en henvendelse fra Nordsjællands Grundskole og Gymnasium (NGG), der oplyser, at de kan blive nødt til at lukke deres hf-afdeling, da de årligt kun har mellem 35-40 elever på hf-afdelingen.

 

Jeg vil gerne understrege, at alle private gymnasier  - altså også NGG - pt. opfylder kravene om mindste elevtal. Det fremgår af bemærkningerne til lovforslagets § 1, nr. 8, at enkeltfagsaktivitet tæller med i opgørelsen af antal årselever. Ved indregning af enkeltfagskursister har NGG i de seneste år haft over 60 årselever og har således ikke problemer med at klare kravet om 40 hf-årselever.

 

Henvendelserne til Uddannelsesudvalget om denne sag har primært vedrørt hf-kurserne. For god ordens skyld vil jeg gerne pege på, at lovforslagets formulering også indebærer et krav om min. 40 årselever på studenterkurser. Nedenstående tabel er et forsøg på at tydeliggøre, hvilke elevtalskrav der fremover vil gælde for de private gymnasier med de forskellige variationer af uddannelsesudbud:

 

Udbud

Stx-elevkrav

Hf-elevkrav

Studenterkursus-elevkrav

Kun stx

60

-

-

Kun hf

-

40

-

Kun studenterkursus

-

-

40

BÃ¥de stx og hf

60

40

-

BÃ¥de stx og studenterkursus

60

-

40

BÃ¥de hf og studenterkursus

-

40

40

Anm.: Der fastsættes ikke krav om mindste elevtal til IB-uddannelsen. Det skyldes, at det er IBO-organisationen i Schweiz, der er ansvarlig for det faglige niveau på IB.

 

Endelig vil jeg gerne oplyse, at ministeriet ved godkendelse af nye hf-udbud på de offentlige almene gymnasier og på VUC’erne er begyndt at stille krav om, at der skal være mindst 40 årselever på disse kurser. Dette krav stilles med de samme faglige begrundelser om en særlig hf-profil som nævnt ovenfor.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Bertel Haarder