Folketingets Uddannelsesudvalg

Christiansborg

 I forbindelse med behandlingen af L 8 Forslag til lov om ændring af lov om private gymnasieskoler, studenterkurser og kurser til højere forberedelseseksamen (hf‑kurser). (Opfølgning på kommunalreformen og forenkling af tilskudssystem) har Folketingets Uddannelsesudvalg i brev af 18. november 2008 stillet mig følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 5:

”Kan ministeren bekræfte, at de fleste private gymnasier med 10. klasse hidtil har haft enkeltfagsbrobygningskurser på dette klassetrin, men at skolerne ikke længere har denne mulighed, idet en ny bekendtgørelse udelukker, at man kan oprette enkeltfagskurser for 10. klasseelever, og at private gymnasier derfor ikke længere kan supplere antallet af heltids‑hf‑elever med antallet af enkeltfagselever?

 

Hvilke konsekvenser får denne ændring for de private gymnasier i forhold til lovforslaget, og hvilke bemærkninger giver det ministeren anledning til?”

 

Svar:

Ministeriet er ikke i besiddelse af oplysninger, der entydigt kan bekræfte, at de fleste private gymnasier med 10. klasse har haft enkeltfagsbrobygning på 10. klassetrin. Der er dog indikationer på, at der er en række private gymnasier, der har haft denne aktivitet. 

 

Jeg kan imidlertid bekræfte, at det ikke er muligt at etablere brobygning fra 10. klasse til enkeltfagskurser. Med lov om ændring af lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv og forskellige andre love og om ophævelse af lov om brobygningsforløb til ungdomsuddannelserne

(Tidlig vejledning i folkeskolen, mentorordning, brobygning og forøget opsøgende vejledning m.v.), lov nr. 559 af 6. juni 2007, blev det angivet hvilke uddannelser, det er muligt at etablere brobygning til. Denne lov, der blev stadfæstet den 6. juni 2007, ændrer lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv, således at det af denne lovs § 10 a, stk. 3, fremgår, at der kan etableres brobygning til grundforløb i de erhvervsrettede ungdomsuddannelser. Og af denne lovs § 10 a, stk. 4, fremgår det, at der endvidere kan etableres brobygning til de indledende dele af de gymnasiale ungdomsuddannelser. Det følger modsætningsvis heraf, at der ikke kan etableres brobygning til hf-enkeltfag,

 

Jeg kan endvidere oplyse, at loven, der trådte i kraft den 1. august 2008, udmønter den del af den politiske aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti af 2. november 2006 om en ny 10. klasse, som vedrører brobygning og vejledning.  

 

De regler for brobygning, der er trådt i kraft den 1. august 2008, har således været kendt siden november 2006 og er vedtaget ved lovgivning i juni 2007.

 

Det er fortsat muligt for de private gymnasier at optage enkeltfagskursister efter reglerne i optagelsesbekendtgørelsen. Det følger af disse regler, at ansøgere til enkeltfagskurser kan optages, såfremt de har afsluttet 9. eller 10. klasse (eller tilsvarende undervisning) mindst et år før optagelse på enkeltfagskurset. Elever i 10. klasse kan således ikke optages på enkeltfagskurser. Disse regler for optagelse på enkeltfagskurser har været gældende i over 10 år.  

 

De private gymnasier og studenterkurser kan således fortsat supplere deres fuldtids-hf-elever med kursister på hf-enkeltfag, der er optaget i henhold til optagelsesbekendtgørelsen.

 

Med lovforslag nr. L 8 og det senere fremsatte ændringsforslag er der foreslået et krav om, at et privat gymnasium, studenterkursus eller hf-kursus for at være tilskudsberettiget skal have haft min. 40 hf-årselever i det foregående finansår eller som gennemsnit af de tre foregående finansår. Kursister på hf-enkeltfag kan medregnes heri – det er naturligvis forudsat, at sådanne kursister er optaget på enkeltfag i overensstemmelse med gældende regler herom.

 

På baggrund af fremkomne oplysninger vil Undervisningsministeriet iværksætte et tilsyn med, om de private gymnasiers indberettede enkeltfagskursister i dette skoleår er optaget i overensstemmelse med gældende regler, herunder om der efter 1. august 2008 i strid med reglerne er optaget elever fra 10. klasse på hf-enkeltfag som brobygning.

 

Konkret vil det kunne medføre, at en enkelt institution (Nordsjællands Grundskole og Gymnasium) i 2009 ikke vil kunne opfylde kravet om 40 hf-årselever. Imidlertid kan kravet om 40 hf-årselever med det fremsatte ændringsforslag til L 8 også opfyldes som gennemsnit af årselevtallene i de tre foregående år før finansåret. Da det pågældende gymnasium i hvert fald i 2006 og 2007 har haft over 60 årselever ved indregning af enkeltfagskursister, vil gymnasiet klare elevtalskravet i både 2009 og 2010. Der er i den mellemliggende periode mulighed for at iværksætte en styrket rekrutteringsindsats for at tiltrække flere hf-kursister, herunder f.eks. enkeltfagskursister.

 

Jeg er på den baggrund fortsat af den opfattelse, at der bør være et krav om min. 40 hf-årselever på de private gymnasier og studenterkurser, jf. mit svar på spørgsmål 1 til L 8.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Claus Hjort Frederiksen

fg undervisningsminister