<DOCUMENT_START>

Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 23 vedrørende forslag til lov om ændring af færdselsloven (Straffen for tilsidesættelse af oplysningspligten og frakendelse af førerretten på køre- og hviletidsområdet m.v.) (L 87), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 19. februar 2009.

 

Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (EL).

 

 

 

Brian Mikkelsen

                                    /

Anette Arnsted

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 23 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af færdselsloven (Straffen for tilsidesættelse af oplysningspligten og frakendelse af førerretten på køre- og hviletidsområdet m.v.) (L 87):

 

”Vil ministeren give større margen for formildende omstændigheder i forbindelse med ukorrekt udfyldelse af køreskiven, så længe der ikke er tale om forhold, der er belastende for færdselssikkerheden?”

 

Svar:

 

Som det fremgår af afsnit 3.1.3 i de almindelige bemærkninger til lovforslaget, kan der ved fastsættelsen af bøden for overtrædelse af reglerne om kontrolapparatet tages hensyn hertil, hvis overtrædelsen utvivlsomt er udtryk for sjusk eller en forglemmelse og ikke et forsøg på at vanskeliggøre eller forhindre politiets kontrol, jf. Rigsadvokatens meddelelse nr. 4/2000.

 

Lovforslaget indebærer desuden, at betinget frakendelse af førerretten for overtrædelse af reglerne om kontrolapparatet under lignende omstændigheder fremover skal kunne undlades, selv om der foreligger seks overtrædelser inden for tre år, jf. bemærkningerne til lovforslagets § 1, nr. 3.

 

Som det endvidere fremgår af afsnit 3.1.3 i lovforslagets almindelige bemærkninger, finder Justitsministeriet ikke anledning til at foretage yderligere lempelser i sanktionssystemet på køre- og hviletidsområdet. Herunder bemærkes, at alle overtrædelser af de formelle regler om kontrolapparatet principielt kan medvirke til at hindre kontrollen med overholdelsen af de materielle regler om køre- og hviletid.

 

Der henvises endvidere til Justitsministeriets samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 16 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende samme lovfor-slag.