Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 1, som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 26. januar 2009 vedrørende forslag til lov om hæftelse for børns erstatningsansvar (lovforslag nr. L 96).

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 1 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om hæftelse for børns erstatningsansvar (L 96):

 

”Kan ministeren oplyse, hvor mange sager om tilsidesættelse af den rimelige tilsynspligt, der har ført til, at forældre er holdt erstatningspligtige efter de nugældende regler inden for de sidste 5 år?”

 

Svar:

 

Efter gældende ret kan forældre alene ifalde erstatningsansvar for skader forvoldt af deres børn, hvis forældrenes adfærd i sig selv er ansvarspådragende i forhold til den pågældende skade. Da der således er tale om et selvstændigt erstatningsansvar for forældrene, er ansvaret ikke betinget af, at der (også) er grundlag for at pålægge det skadevoldende barn et erstatningsansvar.

 

Som der nærmere er redegjort for i lovforslagets bemærkninger, kan et selvstændigt erstatningsansvar for forældrene komme på tale, hvis forældrene ikke fører et rimeligt tilsyn barnet, og dette medfører, at barnet forvolder skade. Rækkevidden af pligten til at føre et rimeligt tilsyn med barnet er fastlagt i retspraksis, hvorefter omfanget af tilsynspligten bl.a. afhænger af det skadevoldende barns alder.

 

I perioden 2004-2008 ses der ikke at være trykte domstolsafgørelser, der vedrører forældres erstatningsansvar for at tilsidesætte en pligt til at føre et rimeligt tilsyn med det skadevoldende barn. Sådanne sager vil imidlertid kunne forekomme, uden at nogen myndighed involveres, eller uden at sagen indbringes for domstolene, og der kan også foreligge utrykte (byrets)afgørelser.