Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 19, som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 17. februar 2009 vedrørende forslag til lov om hæftelse for børns erstatningsansvar (L 96).

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 19 vedrørende forslag til lov om hæftelse for børns erstatningsansvar (L 96):

 

”Er der nogle undersøgelser, der kan sandsynliggøre, at forslaget vil have en negativ effekt på børn og unges kriminalitet som flere af høringspartnerne skriver?”

 

Svar:

 

Ungdomskommissionen anfører i den rapport, som lovforslaget bygger på, at der ikke foreligger forskningsresultater, der direkte kan belyse, hvordan et forældreansvar for børns kriminalitet indvirker på forældre og

familielivet, eller hvordan dette direkte eller indirekte påvirker børns kriminalitet.

 

Ungdomskommissionen oplyser imidlertid, at der foreligger viden af mere generel karakter om på den ene side forældres reaktioner, når de bliver bekendt med børns kriminalitet, og på den anden side sammenhængen mellem forhold i familien og børns kriminalitet.

 

Ungdomskommissionen henviser i den forbindelse navnlig til en omfattende dansk undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd (”Ungdomskriminalitet i en forstadskommune”, 1982).

 

For en nærmere beskrivelse af undersøgelsen henvises til Ungdomskommissionens udtalelse om forældreansvar, der er sendt til Retsudvalget den 15. september 2008 (Alm. del – bilag 601). Undersøgelsens resultater er navnlig omtalt i udtalelsens punkt 7.2.