Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 8, som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 27. januar 2009 vedrørende forslag til lov om hæftelse for børns erstatningsansvar (lovforslag nr. L 96). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (EL).

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 8 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om hæftelse for børns erstatningsansvar (L 96):

 

”Vil erstatningskrav mod forældrene kunne inddrives af det offentlige efter inddrivelsesloven?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fra Skatteministeriet, der via SKAT har oplyst følgende:

 

”Lov om inddrivelse af gæld til det offentlige gælder som hovedregel for opkrævning og inddrivelse af fordringer, der opkræves eller inddrives af det offentlige. Fordringer, som er nævnt i bilag 1 til loven, kan med tillæg af omkostninger inddrives ved udpantning samt lønindeholdelse.

 

I bilag 1 til loven nævnes som nr. 9 ”krav på erstatning”. Bestemmelsen vedrører erstatning, som staten, en region eller en kommune får krav på og gælder både erstatningskrav inden for og uden for kontraktforhold.

 

Udgangspunktet er således, at erstatningskrav, tillagt det offentlige eller hvor det offentlige er forpligtet til at forestå inddrivelsen, er omfattet af lov om inddrivelse af gæld til det offentlige, medmindre andet følger af det pågældende retlige hjemmelsgrundlag, jf. § 1, stk. 3 i lov om inddrivelse af gæld til det offentlige.

 

Lov om inddrivelse af gæld til det offentlige finder således ikke anvendelse på erstatningskrav, der er tillagt en privatperson under en straffesag, jf. retsplejelovens § 991, idet det af § 997 fremgår, at Politimesteren på begæring drager omsorg for dommens fuldbyrdelse også vedrørende erstatningskravet. Erstatningskrav, der efter retsplejelovens § 997, stk. 1 er tilkendt under en straffesag, inddrives efter reglerne i den borgerlige retspleje, og tvangsfuldbyrdes via fogedretten, jf. retsplejelovens § 478, stk. 1, nr. 1.

 

I de tilfælde, hvor det offentlige er den forurettede part, og dermed har krav på erstatning, vil der være udpantningshjemmel for erstatningskravet efter bilagets nr. 9.”