Justitsministeriet

 

 

Supplement til svar på høringsskrivelse vedr. lov nr. 98. vores høringssvar blev fremsendt den 11. december 2008 og vedrører sagsnummer 2008-740-0299

 

 

Ved svaret på ovennævnte høring gav Retssikkerhedsfonden udtryk for sin holdning til det foreliggende lovforslag. Lovforslaget vedrører efter sin titel ”Dommeres fremtræden i retsmøder”. Baggrunden er ifølge bemærkningerne, at det ønskes fastslået, at dommere ”skal fremtræde religiøst og politisk neutralt i retsmøder”. Det hedder videre, at denne neutralitet skal understøtte ”befolkningens almindelige respekt for og tillid til domstolene…”.

 

Retssikkerhedsfonden er blevet opmærksom på, at Danmarks Domstoles logo indeholder det kristne kors, som en væsentlig del af den kongekrone der præger logoet.

 

Logoet består af kongekronen og teksten: ”DANMARKS DOMSTOLE” på rød oval baggrund.

 

Kongekronen (Christian den 5.’s kongekrone) har fem synlige bøjler og et rigsæble. Øverst er et kløverbladskors som ”vidner om monarkens og statens tilhørsforhold til kristendommen” (se Kongehusets publikation: Beskyttelse af kongelige kendetegn).

 

I kraft af dette logo fremtræder Danmarks Domstole således som havende et tilhørsforhold til kristendommen – og alene til denne religion.

 

En konsistent opfyldelse af lovforslagets angivne formål må tilsige, at det er lige så væsentligt, at organisationen som sådan, fx i dennes logo, fremtræder lige så neutralt, som man ønsker, at de personer, der virker indenfor organisationen, skal fremtræde.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

Ole Espersen