Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 10 vedrørende forslag til lov om ændring af retsplejeloven (Dommeres fremtræden i retsmøder) (L 98), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 2. februar 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Morten Østergaard (RV).

 

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 10 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af retsplejeloven (Dommeres fremtræden i retsmøder) (L 98):

 

”Hvordan forventer ministeren, at Domstolsstyrelsen omsætter lovforslagets bestemmelser til praksis, skal styrelsen for eksempel udarbejde et påklædningsreglement, med en udtømmende liste over påklædningsgenstanden som "som er egnet til at blive opfattet af andre som en tilkendegivelse om dommerens eventuelle religiøse eller politiske tilhørsforhold eller en tilkendegivelse om den pågældende dommers personlige holdning til et religiøst eller politisk emne i øvrigt"?”

 

Svar:

 

Efter lovforslaget vil afgørelsen af, om en dommer eventuelt overtræder den foreslåede bestemmelse om dommeres fremtræden i retsmøder, i givet fald være en judiciel afgørelse, som ikke træffes af Domstolsstyrelsen, jf. også punkt 4.5 i lovforslagets almindelige bemærkninger.

 

Domstolsstyrelsen skal derfor ikke udarbejde reglementer, der omsætter den foreslåede bestemmelse til praksis som anført i spørgsmålet.