Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 18 vedrørende forslag til lov om ændring af retsplejeloven (Dommeres fremtræden i retsmøder) (L 98), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 9. februar 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (EL).   

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Lars Hjortnæs


Spørgsmål nr. 18 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af retsplejeloven (Dommeres fremtræden i retsmøder) (L 98):

 

”Vil forbuddet mod politiske og religiøse symboler være i overensstemmelse med Den Europæiske Menneskeretskonvention, Grundloven og EU's ligebehandlingsregler, hvis påbuddet om kappe udelades.”

 

Svar:

 

Som anført i pkt. 4.1 i lovforslagets almindelige bemærkninger har regeringen fremsat lovforslaget med henblik på at fastslå i retsplejeloven (i en ny § 56), at dommere skal fremtræde religiøst og politisk neutrale i retsmøder. Sigtet hermed er at understøtte befolkningens almindelige respekt for og tillid til domstolene som dømmende magt.

 

I forbindelse hermed foreslås det endvidere, at den nuværende brug af dommerkapper i Højesteret, landsretterne og Sø- og Handelsretten udbredes til også at omfatte byretterne, jf. herved den foreslåede nye § 56 a i retsplejeloven.         

 

I det omfang den foreslåede nye § 56 a ikke måtte blive medtaget i den endeligt vedtagne lov, ville det efter Justitsministeriets opfattelse ikke indebære, at den øvrige del af loven (dvs. den foreslåede nye § 56 om, at dommere skal fremtræde religiøst og politisk neutrale i retsmøder) ville være i strid med grundloven, menneskerettigheder eller EU-retten. Forslaget om at indføre et krav om, at også dommere i byretterne skal bære kappe, har således ingen betydning for vurderingen af forholdet mellem den foreslåede nye § 56 i retsplejeloven og grundloven, menneskerettighedskonventionerne og EU-retten.

 

Der kan i øvrigt henvises til pkt. 5 i lovforslagets almindelige bemærkninger.