Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 24 vedrørende forslag til lov om ændring af retsplejeloven (Dommeres fremtræden i retsmøder) (L 98), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 9. februar 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (EL).

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 24 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af retsplejeloven (Dommeres fremtræden i retsmøder) (L 98):

 

”Efter Grundlovens § 70 må ingen fratages adgangen til den fulde nydelse af borgerlige og politiske rettigheder på grund af den pågældendes trosbekendelse. Den foreslåede regel er ifølge bemærkninger ikke i strid med denne bestemmelse, da den ”omfatter alle religiøse tilhørsforhold”. Hvordan kan det bringe forslaget i overensstemmelse med Grundlovens § 70, at det rammer alle, når Grundlovens § 70 bruger udtrykket ”ingen” og derved fastslår, at det ikke må ramme nogen?”

 

Svar:

 

Som anført i det stillede spørgsmål følger det af grundlovens § 70 (1. led), at ingen på grund af sin trosbekendelse eller afstamning kan berøves adgang til den fulde nydelse af borgerlige og politiske rettigheder.

 

Det antages i den statsretlige litteratur, at der heri ligger, at enhver, dvs. såvel danskere som udlændinge, er omfattet af det forbud mod diskrimination på grund af trosbekendelse, som følger af bestemmelsen. Der kan om rækkevidden af grundlovens § 70 uddybende henvises til den samtidige besvarelse af spørgsmål 63.

 

Som anført i pkt. 5.1 i lovforslagets almindelige bemærkninger omfatter den foreslÃ¥ede nye § 56 i retsplejeloven (om, at dommere skal fremtræde religiøst neutrale i retsmøder), alle religiøse tilhørsforhold og meningstilkendegivelser. Og da den foreslÃ¥ede bestemmelse i øvrigt er bÃ¥ret af et sagligt hensyn til at sikre dommeres neutrale fremtræden under retsmøder, rejser bestemmelsen efter Justitsministeriets opfattelse ikke spørgsmÃ¥l i forhold til grundlovens § 70.        Â