Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 29 vedrørende forslag til lov om ændring af retsplejeloven (Dommeres fremtræden i retsmøder) (L 98), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 20. februar 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (EL).

 

 

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 29 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af retsplejeloven (Dommeres fremtræden i retsmøder) (L 98):

”I følge Menneskerettighedskonventionens artikel 9 har borgerne ret til frit at udøve deres religion med de undtagelser, som fremgår af stk. 2. Ifølge artikel 9, stk. 2, skal indgrebet være nødvendigt af hensyn til den offentlige tryghed, for at beskytte den offentlige orden, sundheden eller sædeligheden eller for at beskytte andres rettigheder og friheder. Domstolen har i den forbindelse opstillet et krav om proportionalitet. Kan betingelserne i stk. 2 og proportionalitetsprincippet efter ministerens opfattelse anses for opfyldt i betragtning af, at der aldrig har været en dommer, der har eller har ønsket at bære et muslimsk tørklæde i en dansk retssal.”

 

Svar:

 

Der kan generelt henvises til lovforslagets pkt. 5.2 om menneskerettighedskonventioner.

 

Som det bl.a. fremgår heraf, er retten til at udøve religion beskyttet af Den Europæiske Menneskerettighedskonventions (EMRK) artikel 9 om religionsfrihed. Bestemmelsen beskytter bl.a. retten til at bære religiøst begrundet beklædning og andre effekter. Denne ret kan efter EMRK artikel 9, stk. 2, dog underkastes sådanne begrænsninger, som er foreskrevet ved lov og er nødvendige i et demokratisk samfund af hensyn til bl.a. beskyttelsen af andres rettigheder og friheder.

 

Formålet med lovforslagets § 1, nr. 1, er at varetage hensynet til, at dommere i retsmøder, dvs. hvor retten udøver sin judicielle virksomhed i forhold til borgerne mv., fremstår neutrale, og dermed at understøtte befolkningens almindelige respekt for og tillid til domstolene som den dømmende magt. Efter Justitsministeriets opfattelse må dette anses for et anerkendelsesværdigt formål omfattet af ”beskyttelse af andres rettigheder og friheder” i EMRK artikel 9, stk. 2.

 

Da den foreslåede bestemmelse retter sig mod enhver fremtræden, der er egnet til at blive opfattet som en tilkendegivelse om et hvilket som helst religiøst eller politisk tilhørsforhold eller om en hvilken som helst holdning til et religiøst eller politisk spørgsmål i øvrigt, og da bestemmelsen i øvrigt er båret af et sagligt hensyn til at sikre dommeres neutrale fremtræden under retsmøder og ikke er mere indgribende end nødvendigt for at varetage det saglige hensyn, må bestemmelsen efter Justitsministeriets opfattelse antages at opfylde proportionalitetskravet i EMRK artikel 9, stk. 2.

 

Det er i den forbindelse uden betydning, om der aldrig har været en dommer, der har eller har ønsket at bære et muslimsk tørklæde i en dansk retssal.