Retsudvalget 2008-09
L 98
Offentligt
673433_0001.png
673433_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
24. april 2009Procesretskontoret2008-740-0299ANS43161
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 31 vedrørende forslag til lovom ændring af retsplejeloven (Dommeres fremtræden i retsmøder) (L98), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 23.februar 2009.
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 31 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

lov om ændring af retsplejeloven (Dommeres fremtræden i retsmø-

der) (L 98):

”Ministeren bedes oplyse, om lovforslaget er i overensstemmelsemed Europarådets rådgivende Dommerkomites Opinion No. 3(Ethics and Liability of Judges para. 49, iii).”

Svar:

I den i spørgsmålet omhandlede Opinion No. 3 anbefaler Europarådetsrådgivende Dommerkomité i paragraf 49, iii, bl.a. at standarder fordommeres adfærd bør udarbejdes af dommerne selv. Dommerkomitéenbestår af europæiske dommere og er nedsat af Ministerkomiteen i Euro-parådet for at rådgive om emner relateret til dommeres uafhængighed,upartiskhed og kompetence.Jeg anerkender, at der kan være forskellige meninger om, hvorvidt derbør lovgives om dommeres fremtræden i retsmøder eller ej, og i givetfald også om afgrænsningen af lovgivningen.Retsplejeloven indeholder i forvejen en lang række regler om afviklingenaf retsmøder, og det er efter min opfattelse ikke unaturligt at fastslå etprincip i loven om, at dommere skal fremtræde neutralt under retsmøder.Hertil kommer, at Domstolsstyrelsens Personaleadministrative Vejled-ning som omtalt i lovforslagets bemærkninger beskriver en retstilstand,som efter regeringens opfattelse ikke er fuldt ud hensigtsmæssig for såvidt angår dommeres adgang til at bære religiøse symboler mv. underretsmøder. Når regeringen har fundet det rigtigt at lovgive om dettespørgsmål nu, skyldes det som nævnt i lovforslagets bemærkninger end-videre bl.a., at religiøse spørgsmål i de senere år har spillet en stigenderolle i den offentlige debat her i landet, og at spørgsmål om religiøst til-hørsforhold generelt er blevet væsentligt mere kontroversielle end tidli-gere. Efter regeringens opfattelse er det væsentligt, at der ved domstole-ne, som har den endelige afgørelse af konkrete retstvister mellem borger-ne og mellem borgerne og myndighederne, tages højde for denne ændre-de situation, således at dommerne i retsmøder, det vil sige hvor den judi-cielle virksomhed udøves direkte over for parter og andre, undlader attilkendegive et bestemt religiøst eller politisk tilhørsforhold.
2