Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 37 vedrørende forslag til lov om ændring af retsplejeloven (Dommeres fremtræden i retsmøder) (L 98), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 23. februar 2009.

 

 

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 37 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af retsplejeloven (Dommeres fremtræden i retsmøder) (L 98):

”Ministerens bedes kommentere følgende tilkendegivelse i Institut for Menneskerettigheders høringssvar: ”Det er instituttets opfattelse, at der består en vis risiko for, at lovforslaget ikke opfylder det sagligheds- og proportionalitetskrav, der er indskrevet i forskelsbehandlingsloven.”

Svar:

 

Som der er redegjort for i den kommenterede høringsoversigt vedrørende lovforslaget, som er sendt til Retsudvalget den 22. december 2009, tilsigter forskelsbehandlingsloven at gennemføre dele af Rådets direktiv 2000/78 om generelle rammebestemmelser om ligebehandling med hensyn til beskæftigelse og erhverv. Som anført i pkt. 5.3 i lovforslagets almindelige bemærkninger er det Justitsministeriets opfattelse, at lovforslagets § 1 (forslag til ny § 56 i retsplejeloven) må antages at være forenelig med direktivet, idet bestemmelsen retter sig mod enhver fremtræden, der er egnet til at blive opfattet som en tilkendegivelse om et hvilket som helst religiøst eller politisk tilhørsforhold eller om en hvilken som helst holdning til et religiøst eller politisk spørgsmål i øvrigt, og da bestemmelsen i øvrigt er båret af et sagligt hensyn til at sikre dommeres neutrale fremtræden under retsmøder og ikke er mere indgribende end nødvendigt for at varetage det saglige hensyn.