Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 46 vedrørende forslag til lov om ændring af retsplejeloven (Dommeres fremtræden i retsmøder) (L 98), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 23. februar 2009.

 

 

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 46 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af retsplejeloven (Dommeres fremtræden i retsmøder) (L 98):

 

”Ministeren bedes oplyse, om formålet med loven også kan begrunde, at der tages hensyn til dommeres etnicitet, alder eller udseende i øvrigt.”

 

Svar:

 

Formålet med lovforslaget er at varetage hensynet til, at dommere i retsmøder, hvor retten udøver sin virksomhed i forhold til borgerne m.v., fremstår neutrale, og dermed at understøtte befolkningens almindelige respekt for og tillid til domstolene som den dømmende magt.

 

Det foreslås bl.a. at fastsætte i retsplejeloven, at dommere i retsmøder ikke må fremtræde på en måde, der er egnet til at blive opfattet som en tilkendegivelse om dommerens eventuelle religiøse eller politiske tilhørsforhold eller om den pågældendes holdning til religiøse eller politiske spørgsmål i øvrigt, jf. lovforslagets § 1, nr. 1 (ny § 56 i retsplejeloven).

 

Justitsministeriet er imidlertid umiddelbart i tvivl om, hvad der nærmere ville ligge i at tage ”hensyn til dommeres etnicitet, alder eller udseende i øvrigt” som anført i spørgsmålet.

 

 

 

Â