Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 5 vedrørende forslag til lov om ændring af retsplejeloven (Dommeres fremtræden i retsmøder) (L 98), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 26. januar 2009.

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 5 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af retsplejeloven (Dommeres fremtræden i retsmøder) (L 98):

 

”Vil ministeren udsende en vejledning til retterne om, hvilke ord med kristen og anden religiøs betydning, således at dommerne er opmærksomme på, hvilken sprogbrug, de skal undgå at bruge bevidst, jf. vedlagte oversigt?”

 

Svar:

 

Efter den foreslåede § 56 i retsplejeloven (lovforslagets § 1, nr. 1) må en dommer i retsmøder ikke fremtræde på en måde, der er egnet til at blive opfattet som en tilkendegivelse om den pågældendes eventuelle religiøse eller politiske tilhørsforhold eller om den pågældendes holdning til religiøse eller politiske spørgsmål i øvrigt.

 

For så vidt angår brug af bestemte ord og vendinger fremgår det af lovforslagets bemærkninger, at bestemmelsen alene omfatter udsagn, som alment opfattes som motiveret af at ville vise et bestemt religiøst tilhørsforhold m.v. eller en bestemt politisk overbevisning m.v. Det er således forudsat, at bestemmelsen bl.a. ikke omfatter almindelig sprogbrug, der ikke alment opfattes som motiveret af et ønske hos den pågældende dommer om at tilkendegive sin personlige holdning til et politisk eller religiøst spørgsmål.

 

Det bemærkes, at afgørelsen af, om der på baggrund af en konkret udtalelse foreligger en overtrædelse af den foreslåede bestemmelse, i givet fald vil være en judiciel afgørelse, og en vejledning fra Justitsministeriet vil derfor ikke være relevant.