Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 10 vedrørende forslag til lov om ændring af adoptionsloven og forskellige andre love (Adoption uden samtykke, stedbarnsadoption af registreret partners barn fra fødslen m.v.) (L 105), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 2. marts 2009.

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Jens-Christian Bülow

 


Spørgsmål nr. 10 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af adoptionsloven og forskellige andre love (Adoption uden samtykke, stedbarnsadoption af registreret partners barn fra fødslen m.v.) (L 105):

 

”Når der i bemærkningerne side 11, 2. spalte, er en oplistning af en række forhold, der kan bringe tvangsadoption på tale, og når der er generel enighed om, at en sådan oplistning kan være uheldig, hvordan kan man så - som lovgiver - få denne oplistning "elimineret"?”

 

Svar:

 

Det fremgår af pkt. 2.5 i lovforslagets almindelige bemærkninger, at forældrenes situation i forbindelse med adoption uden samtykke altid vil skulle vurderes individuelt.

 

Det er ikke muligt udtømmende at opregne, hvornår forældreevnen er af en sådan karakter, at en adoption uden samtykke kan komme på tale, men der er i lovforslagets bemærkninger givet nogle eksempler på forhold, der kan give anledning til at overveje, om forældrene varigt er uden forældreevne.

 

Da adoption uden samtykke er en særdeles indgribende foranstaltning, som også stiller store krav til sagsbehandlingen, er det Justitsministeriets opfattelse, at eksemplificeringen i bemærkningerne kan være en hjælp til de sagsbehandlere, som står overfor opgaven med at skulle administrere efter de foreslåede nye bestemmelser om adoption uden samtykke.

 

De opregnede eksempler skal ses i sammenhæng med de øvrige bemærkninger i lovforslagets pkt. 2.5, herunder navnlig det forhold, at sandsynligheden for, at en manglende forældreevne kan genvindes, også vil skulle vurderes.

 

Selv om der foreligger en situation, der er omfattet af de eksempler, der er opregnet i lovforslagets bemærkninger, vil en sag om adoption uden samtykke således ikke kunne komme på tale, uden at der samtidig foretages en eller flere specialundersøgelser for at afdække den aktuelle forældreevne samt den forventede forældreevne i fremtiden.

 

Hvis et flertal i Folketinget er uenig i angivelsen i lovforslagets bemærkninger af de foreslåede reglers fremtidige anvendelsesområde kan dette f.eks. tilkendegives i udvalgsbetænkningen over lovforslaget. En sådan tilkendegivelse vil have den samme retlige betydning for fortolkningen af de nye regler, som hvis synspunkterne fremgik af lovforslagets bemærkninger.