Retsudvalget 2008-09
L 105
Offentligt
669567_0001.png
669567_0002.png
669567_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
16. april 2009Lovafdelingen2008-776/16-0007BBO41106
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 21 vedrørende forslag til lovom ændring af adoptionsloven og forskellige andre love (Adoption udensamtykke, stedbarnsadoption af registreret partners barn fra fødslen m.v.)(L 105), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den25. marts 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Lise Von Seelen (S).
Brian Mikkelsen/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 21 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

lov om ændring af adoptionsloven og forskellige andre love (Adopti-

on uden samtykke, stedbarnsadoption af registreret partners barn

fra fødslen m.v.) (L 105):

”Hvad menes der med 'særlige tilfælde', når man i lovforsla-get skriver, at man kun i 'særlige tilfælde' vil gennemføre åb-ne adoptioner?”

Svar:

Som anført i den samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 20 indebærer lov-forslaget, at der i helt særlige tilfælde, efter anmodning fra barnets oprin-delige slægtninge, kan fastsættes kontakt mellem et bortadopteret barn ogden oprindelige slægt, hvis barnet forud for adoptionen havde samværeller anden form for kontakt med den, som anmoder om fastsættelse afsamvær.Udgangspunktet vil fortsat være, at der ikke fastsættes samvær eller an-den kontakt med et barn efter adoptionen. I helt særlige tilfælde vil derdog kunne fastsættes samvær eller anden form for kontakt med et barn,hvis der forud for adoptionen har været en relation imellem barnet og denslægtning, der søger samvær fastsat, som det vil være bedst for barnet atbevare. Den hidtidige relation skal have spillet en positiv rolle for barnet,og der skal være grund til at antage, at en fortsat relation også fremovervil spille en positiv rolle for barnet.Der vil efter lovforslaget ikke kunne fastsættes samvær i de situationer,hvor barnet er bortadopteret uden samtykke, før det er blevet 1 år (denforeslåede § 9, stk. 3). Derimod vil der i visse tilfælde kunne fastsættessamvær eller anden kontakt med et barn, der er bortadopteret efter at ha-ve været anbragt uden for hjemmet i mindst 3 år (den foreslåede § 9, stk.4). Det foreslås desuden, at der også ved frivillige bortadoptioner – her-under stedbarnsadoptioner – er mulighed for at bevare kontakten medbarnet efter adoptionen.Den foreslåede adgang til at fastsætte samvær m.v. tager sigte på at beva-re et samvær eller en kontakt. Det forudsættes derfor, at ansøgningen omfastsættelse af samvær eller anden form for kontakt indgives inden forkortere tid efter adoptionen eller ophøret af en frivillig aftale om samværeller anden form for kontakt, således at kontinuiteten i samværet bevaresfor barnet.2
Afgørelsen af, om der vil kunne fastsættes samvær eller anden kontakt,vil bero på en konkret vurdering af omstændighederne i den enkelte sag.Der vil efter lovforslagets vedtagelse skulle udarbejdes administrativeforskrifter, der blandt andet beskriver de tilfælde, hvor der vil kunne fast-sættes samvær eller anden kontakt mellem et bortadopteret barn og bar-nets oprindelige slægt.Der henvises i øvrigt til pkt. 3.3 i de almindelige bemærkninger til lov-forslaget og de specielle bemærkninger til lovforslagets § 3. Endviderehenvises til Justitsministeriets samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 22fra Folketingets Retsudvalg vedrørende lovforslaget.
3