Retsudvalget 2008-09
L 105
Offentligt
669577_0001.png
669577_0002.png
669577_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
16. april 2009Lovafdelingen2008-776/16-0007BBO41111
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 26 vedrørende forslag til lovom ændring af adoptionsloven og forskellige andre love (Adoption udensamtykke, stedbarnsadoption af registreret partners barn fra fødslen m.v.)(L 105), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den26. marts 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra René Christensen (DF).
Brian Mikkelsen/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 26 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

lov om ændring af adoptionsloven og forskellige andre love (Adopti-

on uden samtykke, stedbarnsadoption af registreret partners barn

fra fødslen m.v.) (L 105):

”Hvordan vil ministeren sikre, at der sker en ensartet, fagligvurdering i hele landet?”

Svar:

En sag om adoption uden samtykke kan rejses af en kommune. Hviskommunen finder, at betingelserne for adoption uden samtykke er op-fyldt, herunder at adoption må antages at være bedst for barnet, senderkommunen sagen til Ankestyrelsen, der skal samtykke i anbefalingen omadoption. Den egentlige adoptionssag behandles derpå af statsforvaltnin-gen, som også er den myndighed, der træffer afgørelse i sagen.Det fremgår af pkt. 4.1 om gældende ret i de almindelige bemærkningertil lovforslaget, at statsforvaltningen, jf. § 7, stk. 1, i bekendtgørelse nr.1366 af 12. december 2006 om adoption, skal forelægge sagen for ju-stitsministeren (Familiestyrelsen), før den endelige afgørelse træffes, hvisstatsforvaltningen påtænker at give tilladelse til adoption uden samtykke.Familiestyrelsen har derved på et tidligt tidspunkt i sagsbehandlingenmulighed for at sikre, at myndighederne har gjort tilstrækkeligt for atinddrage de biologiske forældre, herunder i forbindelse med forsøg på atindhente et samtykke til adoption. Desuden er forelæggelsen med til atsikre en ensartet praksis i hele landet i sager om adoption uden samtykke.Retssikkerhedsudvalget har i betænkning nr. 1463/2005 bl.a. foreslået, atmyndighedsstrukturen og processen omkring behandlingen af sager omadoption uden samtykke bevares også ved den foreslåede udvidelse afadgangen til adoption uden samtykke.Med lovforslaget bevares i overensstemmelse hermed den nuværendemyndighedsstruktur omkring behandlingen af sager om tvangsadoption,herunder adgangen til domstolsprøvelse. Det foreslås dog, at justitsmini-steren ikke længere skal være klageinstans for statsforvaltningens afgø-relser om adoption uden samtykke. Dette skyldes, at sager, hvor statsfor-valtningen beslutter at bevilge adoption uden samtykke, som nævnt alle-rede har været forelagt for justitsministeren, inden der træffes afgørelse.
2
Det er Justitsministeriets opfattelse, at den beskrevne ordning sikrer, atafgørelser om adoption uden samtykke træffes på et ensartet grundlag ihele landet ud fra en vurdering af, om adoption vil være den bedste løs-ning for barnet.Der henvises i øvrigt til Justitsministeriets tidligere besvarelse afspørgsmål nr. 4 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende lovforslaget, somindeholder en nærmere beskrivelse af de enkelte myndigheders opgaver iforbindelse med behandlingen af afgørelser om adoption uden samtykke.
3