Retsudvalget 2008-09
L 105
Offentligt
674134_0001.png
674134_0002.png
FolketingetSkatteudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
27. april 2009Lovafdelingen2008-776/16-0007BBO41135
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 38 vedrørende forslag til lovom ændring af adoptionsloven og forskellige andre love (Adoption udensamtykke, stedbarnsadoption af registreret partners barn fra fødslen m.v.)(L 105), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den7. april 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Anne Baastrup (SF).
Brian Mikkelsen/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 38 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

lov om ændring af adoptionsloven og forskellige andre love (Adopti-

on uden samtykke, stedbarnsadoption af registreret partners barn

fra fødslen m.v.) (L 105):

”I forlængelse af spørgsmål 37 ønskes oplyst, hvordan det vilharmonere med bestræbelserne på at give et anbragt barn konti-nuitet i anbringelsen samt give forældrene oplevelsen af, at degodt – med deres begrænsede forældreevner - kan sikre deresbarn en god barndom, hvis de undlader konstant at skabe usik-kerhed om barnets opvækst ved at rejse sag om hjemtagelse.Spørgsmålet skal ses på baggrund af de seneste lovændringer iservicelovens afsnit om foranstaltninger over for børn og unge,som netop har haft som formål at sikre kontinuitet i anbringel-sen. En kontinuitet, som risikerer at udsættes for mange klage-sager, fordi forældrene frygter, at deres børn tvangsadopteres,hvis de ikke konstant har en sag kørende.”

Svar:

Som det fremgår af Justitsministeriets samtidige besvarelse af spørgsmålnr. 37 fra Folketingets Retsudvalg, kan en sag om adoption uden samtyk-ke rejses, uafhængigt af om forældrene gentagne gange har anmodet omhjemtagelse af barnet.Det fremgår endvidere af Justitsministeriets tidligere besvarelse afspørgsmål 9 fra Folketingets Retsudvalg, at kommunen skal sørge for, atforbindelsen mellem forældrene og barnet holdes ved lige under en an-bringelse af barnet uden for hjemmet. Kommunen har i den forbindelsepligt til at sikre, at forældrene får information om barnets hverdag, ogkommunen skal bidrage til et godt samarbejde mellem forældrene og an-bringelsesstedet, jf. servicelovens § 71.Kommunen skal herudover udarbejde handleplaner, når et barn er an-bragt uden for hjemmet, og handleplanen skal blandt andet angive denforventede varighed af anbringelsen, jf. servicelovens § 140, stk. 6. For-ældrene vil derfor via handleplanen være informeret om, hvorvidt kom-munen opfatter anbringelsen som en midlertidig anbringelse udenforhjemmet elleren anbringelse af mere permanent karakter.
2