ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

20. marts 2009

 

 

Besvarelse af spørgsmål 11 ad L 120 stillet af Erhvervsudvalget den 3. marts 2009 efter ønske fra Jesper Petersen (SF).    

 

 

Spørgsmål 11:

I hvilket omfang forventes det, at eksisterende investeringsforeningsafdelinger opdeles i andelsklasser, og hvorledes sker ændringen i beskatningen hos de investorer, der er ejere af investeringsforeningsbeviser i disse afdelinger?

 

Svar:

I forhold til omfanget af opdeling i andelsklasser har jeg ikke noget præcist skøn over, hvor mange eksisterende afdelinger, der vil blive opdelt i andelsklasser. Ved det lovforberedende arbejde skønnede branchen, at der efter lovforslaget vil finde en restrukturering sted. Som led i denne restrukturering mente branchen, at der inden for de første to år vil komme ca. 30 sager om godkendelse af nedlæggelse eller fusioner af afdelinger med tilhørende sager om vedtægtsændringer. Hertil vil der knytte sig oprettelse af ca.150 andelsklasser. 

Jeg har til brug for besvarelsen af den del af spørgsmålet, der omhandler beskatningen af investorerne, modtaget følgende udtalelse fra skatteministeren, hvortil jeg kan henholde mig:

”Hvis en investeringsforening opdeles i andelsklasser, betyder det, at foreningen omfattes af reglerne i aktieavancebeskatningslovens § 19. Et sådant skift i skattemæssig status, uden at foreningen opløses, betyder, at medlemmernes andele i foreningen anses for afstået og genanskaffet, jf. aktieavancebeskatningslovens § 33.

Ved en overgang til en investeringsforening, der omfattes af aktieavance-beskatningslovens § 19, sker overgangen med virkning fra begyndelsen af foreningens indkomstår. Det vil sige, at det er hele omdannelsesårets afkast, der beskattes efter reglerne i aktieavancebeskatningslovens § 19.”

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk