Socialudvalget 2008-09
L 136
Offentligt
668925_0001.png
668925_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 6. april 2009
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
CAP/ J.nr. 2008-3698
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 25. marts 2009følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 28(Ad L 136). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra René Skau Björnsson(S).
Spørgsmål nr. 28:”Vil ministeren redegøre for hvordan kommunen kan tilgodese, at tilskuddettil BPA skal udmåles på ensartet grundlag, uanset om borgeren vælger atafgive sit arbejdsgiveransvar eller beholde det selv, hvis udbyderne benytterforskellige lønsatser, uden at der dermed gives den udbyder (– eller borge-ren), som benytter laveste lønsats, mulighed for at generere et stort over-skud i medfør af notat om udmåling af BPA, og hvordan sikres borgeren enreel valgmulighed, hvis kommunen for at modvirke dette kun udmåler til-skuddet efter laveste overenskomstniveau?”
Svar:Den del af tilskuddet til BPA, der dækker udgifter til løn, skal udmåles påsamme grundlag uanset om borgeren vælger selv at være arbejdsgiver forhjælperne og dermed selv varetager ansættelse, lønforhandling mv. medhjælperne, eller om borgeren vælger at overdrage tilskuddet til en nærståen-de, en forening eller en privat virksomhed.Det fremgår af lovforslaget, at ministeren får bemyndigelse til at fastsættenærmere regler for udbetaling, regulering, regnskabsaflæggelse og eventueltilbagebetaling af tilskud.Det må i den forbindelse slås fast, at det kontante tilskud til BPA ydes tilansættelse af de nødvendige hjælpere for borgeren. Tilskud til BPA ydes tildækning af udgifter til ansættelse af hjælpere, og dermed til at afhjælpe et
2
omfattende hjælpebehov efter reglerne i §§ 95 og 96. Det er opfattelsen, attilskuddet ikke kan anvendes til andre formål, herunder som forsørgelses-grundlag for borgeren eller en tilskudsmodtager efter § 95, stk.3. Det vil des-uden blive fastsat i bekendtgørelsen, at tilskuddet, når borgeren eller ennærstående er arbejdsgiver for hjælperne, maksimalt kan udgøre de faktiskeudgifter ved ordningen.
Karen Jespersen/ Karin Ingemann