Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

THA/ J.nr. 2008-6689

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 6. november 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 17. oktober 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 1 (ad L 15).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 1 ad L 15:

 

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 15. oktober 2008 fra Pia Mortensen, jf. L 15 - bilag 2.”

 

 

Svar:

 

Formålet med merudgiftsydelsen er at yde kompensation for de merudgifter, som mennesker med funktionsnedsættelse har i dagligdagen sammenlignet med andre på samme alder og i samme livssituation. Ydelsen skal medvirke til, at den enkelte trods funktionsnedsættelsen i videst muligt omfang kan leve så normalt som muligt.

 

Jeg vil gerne understrege, at formålet med lovforslaget alene er at bringe kommunal praksis vedrørende merudgiftsydelsens personkreds tilbage til det før sommeren 2007 gældende. Det har aldrig været og er heller ikke med lovforslaget intentionen at udvide bestemmelsen, så den kommer til at omfatte givne persongrupper ud fra arten af deres handicap.

 

Hvis der foretages væsentlige ændringer i forslagets formuleringer, vil det være overordentligt vanskeligt at sikre, at der ikke sker udvidelser af personkredsen for merudgiftsydelsen i forhold til det før sommeren 2007 gældende.

 

Jeg er imidlertid enig i, at der vil være behov for uddybning af personkredsen for merudgiftsydelsen samt behov for nærmere definitioner på begreber som ”indgribende karakter” og ”ikke uvæsentlige hjælpeforanstaltninger”.

 

Jeg kan oplyse, at Velfærdsministeriet umiddelbart efter lovens og den nye bekendtgørelses ikrafttræden vil udsende en ny vejledning, som vil indeholde uddybninger i forhold til den nugældende vejledning.

 

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Karin Ingemann