Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

THA/ J.nr. 2008-6689

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato:

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 28. oktober 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 14 (Ad L 15) stillet efter ønske fra René Skau Björnsson (S).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 14:

 

”Hvad er ministerens holdning til, at et stort antal borgere gennem mere end et år har mistet betydelige beløb på grund af en praksis, der er i strid med lovgivernes oprindelige intentioner, og hvorledes kompenseres disse mennesker for deres tab?”

 

 

Svar:

 

Det er problematisk, at kommunal praksis vedrørende merudgiftsydelsens personkreds siden sommeren 2007 har udviklet sig restriktivt i forhold til det overordnede kompensationsprincip på handicapområdet. Jeg er naturligvis opmærksom på, at nogle borgere på baggrund af denne restriktive praksisudvikling har fået frakendt deres merudgiftsydelse. Dette er også baggrunden for, at jeg har valgt at fremsætte lovforslaget vedrørende personkredsen nu i stedet for at afvente forhandlingerne i forligskredsen bag førtidspensionsreformen.

 

Loven og den nye bekendtgørelse vil alene have virkning i forhold til fremtidige ansøgninger og genvurderinger. De borgere, der siden sommeren 2007 har fået frakendt deres merudgiftsydelse, vil efter lovændringen kunne få genvurderet deres sager.

 

Lovændringen giver ikke mulighed for at yde berørte borgere hjælp til dækning af merudgifter med tilbagevirkende kraft. Hvis en borger ønsker at få efterprøvet, om en frakendelse af merudgiftsydelsen ud fra den restriktive kommunale praksis siden sommeren 2007 er i overensstemmelse med gældende ret, og dermed om der er basis for et erstatningskrav, må dette ske ved sagsanlæg ved domstolene.

 

 

Karen Jespersen

 

/ Karin Ingemann