Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

THA/ J.nr. 2008-6689

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 6. november 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 28. oktober 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 8 (Ad L 15) stillet efter ønske fra René Skau Björnsson (S).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 8:

 

”Vil ministeren oplyse, hvorledes afgrænsningen af personkredsen skal forstås i forhold til bl.a. personer med usynlige handicap samt blinde/svagsynede og døve, der som regel altid er i stand til at klare personlig pleje?”

 

 

Svar:

 

Det skal understreges, at lovforslaget ikke indebærer, at specifikke handicapgrupper uden videre omfattes af personkredsen for merudgiftsydelsen. Der vil fortsat skulle foretages en konkret og individuel vurdering af funktionsnedsættelsens omfang. Lovforslaget har alene til hensigt at føre kommunernes praksis tilbage til før sommeren 2007.

 

Det er derfor stadig den samlede vurdering af funktionsnedsættelsen i forhold til den daglige tilværelse, og de deraf affødte behov for kompensation for merudgifter, der er afgørende for berettigelsen til merudgiftsydelsen. Der skal således altid foretages et konkret og individuelt skøn over den pågældendes muligheder for at klare sig i sin daglige tilværelse uanset typen af handicap.

 

I dette skøn vil bl.a. indgå den pågældendes aktivitetsniveau, boligforhold, erhvervsforhold, personlige forhold, herunder om den pågældende er forælder, helbredsforhold etc.

 

Karen Jespersen

 

/ Karin Ingemann