Arbejdsmarkedsudvalget 2008-09
L 165
Offentligt
682938_0001.png
682938_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 12. maj stillet følgende spørgsmål nr. 20 (L165), som hermed besvares.

Spørgsmål nr. 20:

12. maj 2009J.nr. 2009-0004726
”Hvordan håndteres situationer, hvor kommunerne får en udtalelse fra en læge i desager, hvor der er tvivl, om den syge kan deltage i tilbud eller samtaler?”

Endeligt svar:

Jeg vil gerne slå fast, at kommunerne ikke skal tilbyde sygemeldte opfølgning, somikke er forenelig med deres helbredstilstand og evt. behandlingsforløb.Det fremgår derfor af lovteksten, at der ved opfølgningen altid skal tages nødven-dig hensyn til den syges helbredstilstand. Det fremgår også, at indsatsen skal tilpas-ses sygemeldtes forudsætninger og behov samt den sygemeldtes helbredstilstandog ressourcer.Herudover fremgår det klart af bemærkningerne til lovforslaget, at i sager, hvorjobcentret er i tvivl om, hvorvidt sygeopfølgning med personligt fremmøde er mu-ligt og hensigtsmæssigt, eksempelvis i forbindelse med alvorlig kræftsygdom elleranden alvorlig sygdom, skal jobcentret kontakte den syges egen læge eller sygehu-sets læge, før der evt. indkaldes til sygeopfølgning.Endelig fremgår det, at kommunen kun giver tilbud, såfremt det er i overensstem-melse med behandlingen og sygdommen. Hvis kommunen er i tvivl, om indsatsener forenelig med sygdommen, skal sagsbehandleren kontakte den syges egen lægeeller sygehuslægen for at drøfte indsatsen. Kommunen skal endvidere kontakte sy-gemeldtes læge, hvis den sygemeldte mener, at et foreslået tilbud er uforeneligtmed sygemeldtes helbredstilstand og evt. behandlingsforløb i sundhedssystemet.For at understrege kommunernes ansvar for at behandle borgerne med respekt iforhold til deres helbredstilstand, vil vejledningen til loven præcisere, at der skalganske særlige grunde til ikke at følge lægens udtalelse i den enkelte sag, og at dis-se skal fremgå af sagen.I ministeriets kommende vejledning om sygedagpengeloven til kommuner m.fl.indsættes derfor:”Hvis kommunen i sin helhedsvurdering ikke følger lægens udtalelse, skal der væretungtvejende grunde hertil. Disse skal fremgå af sagen.”
Ministeriets vejledning vil danne grundlag for praksis i afgørelser i relevante anke-sager i Beskæftigelsesnævnene og i Ankestyrelsen.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2