ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

26. marts 2009

 

 

Besvarelse af spørgsmål 10 ad L 166 stillet af Boligudvalget den 25. marts 2009 efter ønske fra Nanna Westerby (SF).    

 

Spørgsmål:

Er ministeren enig i, at beskæftigelseseffekten ville være større, hvis man havde valgt en tilskudsmodel, hvor der kun blev givet tilskud til energirenoveringer, og hvor der kun var tale om løntilskud ‑ med krav om dokumentation for, at der var tale om energirenovering, herunder udskiftning af gamle vinduer til vinduer af bedste standard, nye forsatsvinduer med energiglas, udskiftning af gamle termoruder, efterisolering af lofter m.v.?

 

 

Svar:

Hvis man havde valgt en ordning, hvor der kun var løntilskud, ville beskæftigelseseffekten selvsagt have været større. Som det fremgår af bemærkningerne, har vi forsøgt at udarbejde en ordning, der har en beskæftigelseseffekt, hvor mange skal kunne få gavn af puljen, samtidig med, at tilskuddet skal have en størrelse, der skaber det fornødne incitament til at igangsætte renoverings- og bygningsarbejder. Det særlige materialetilskud skal fungere som en ekstra gulerod for dem, der er villige til at investere i særlige energibesparende materialer. Da f.eks. udskiftning af vinduer ikke er særlig løn tungt, ville en ordning, hvor der kun blev givet tilskud til lønnen betyde, at incitamentet til at investere i disse, ofte dyre, energibesparende materialer ville være mindre.

 

Det skal bemærkes, at der i den eksisterende ordning rent faktisk gives arbejdslønstilskud til en række af de arbejder, som udvalget spørger til. I forhold til materialetilskuddet er en forudsætning for, at der kan opnås materialetilskud til f.eks. vinduer af bedste standard som udvalget benævner det, at arbejdet udføres af en håndværker. Det arbejde kan der opnås tilskud til. Tilskuddet er på 40 pct. af arbejdslønnen, dog maksimalt 15.000 kr. I forhold til efterisolering af lofter kan jeg oplyse, at efterisolering vil være omfattet af løntilskuddet på 40 pct., ligesom f.eks. hulmursisolering også vil være det. 

 

 

 

 

 

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk