ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

26. marts 2009

 

 

Besvarelse af spørgsmål 43 ad L 166 stillet af Boligudvalget den 25. marts 2009 efter ønske fra Thomas Jensen (S).    

 

Spørgsmål:

Ministeren bedes redegøre for, hvordan Erhvervs‑ og Byggestyrelsen med en skrivebordskontrol vil sikre, at de arbejdstimer og det materialeforbrug, der fremgår af fakturaerne, er de samme, som rent faktisk er udført og anvendt.

 

Svar:

Jeg kan henvise til besvarelsen af spørgsmål 2, og så i øvrigt tilføje, at Erhvervs- og Byggestyrelsen i deres kontrol kan kræve dokumentation for bl.a. arbejdstimer og materialeforbrug. Hvis styrelsen finder, at denne dokumentation ikke er tilstrækkelig, kan de undlade at udbetale tilskuddet eller kræve tilskuddet tilbagebetalt. Hvis der opstår formodning om snyd, kan sagen desuden overdrages til politiet og straffelovens bestemmelser kan finde anvendelse.

 

Ved udformningen af ordningen, herunder fastlæggelse af kontrolniveauet ved ansøgningens behandling, udbetaling af tilskud og efterfølgende stikprøvekontrol, er der lagt vægt på, at der indgår et kontrolelement. Samtidig er der foretaget en afvejning af på den ene side at sikre en passende kontrol, samtidig med at der etableres en ordning, der er nem at administrere, således at ordningen kan få virkning hurtigt. Det store antal ansøgninger, der forventes at komme betyder, at hvis der blev etableret et meget omfattende kontrolsystem, ville det være meget omkostningstungt. Dertil kommer, at etablering af et omfattende kontrolsystem tillige ville kunne betyde en væsentlig forøgelse af sagsbehandlingstiderne, og dermed længere tid, inden ordningen får virkning.

 

Det er desuden lagt til grund, at langt de fleste vil ansøge om tilskud på baggrund af reelle tilbud. Der vil selvsagt altid være nogle brodne kar, der på den ene eller anden måde vil forsøge at omgå ordningen.

 

Samlet set finder jeg derfor, at kontrolniveauet i forbindelse med ordningen er på det niveau, som man kan forvente. Der er tale om en proportional afvejning mellem risikoen for svindel og omkostningerne ved kontrollen.

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk