Det Energipolitiske Udvalg 2008-09
L 181
Offentligt
685411_0001.png
KLIMA- OG ENERGIMINISTERIET
MINISTEREN
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
DatoJ. nr.
15. maj 2009
Energipolitisk Udvalg har i brev af 12. maj 2009 stillet mig følgende spørgsmål vedrørende L 181, somjeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet er ønske fra Anne Grete Holmsgaard (SF).

Spørgsmål 45:

”Har FN’s forum for oprindelige folk udtrykt bekymringer over de effekter, der kan være af øget produk-tion af biobrændstoffer? I bekræftende fald, hvad går disse ud på, og vurderer ministeren, at bekymrin-gerne er reelle?”

Svar:

FN’s Permanente Forum for Oprindelige Folk (UNFPII) under ECOSOC afholdt i april-maj 2008 sin sy-vende session med temaet: “Climate change, bio-cultural diversity and livelihoods: the stewardship roleof indigenous peoples and new challenges”. Her blev udtrykt generel bekymring over effekten af klima-forandringerne og de forskellige forsøg på løsninger heraf på oprindelige folks rettigheder.Også på sessionen i 2007 behandlede det Permanente Forum for Oprindelige Folk emnet blandt andetpå baggrund af en rapport om ”Oil Palm and Other Commercial Tree Plantations, Monocropping: Im-pacts on Indigenous Peoples’ Land Tenure and Resource Management Systems and Livelihoods.”Det er min opfattelse at de bekymringer, der gives udtryk for, er reelle, hvilket er baggrunden for at der iEU’s bæredygtighedskriterier lægges vægt på at forhindre at anvendelsen af biobrændsler giver anled-ning til skovrydning, ødelæggelse af naturområder med høj biodiversitet mv.Jeg mener også, at der er grund til, at vi fra dansk side følger dette emne tæt og i forbindelse med Kom-missionens afrapportering vurderer, om bæredygtighedskriterierne bør revideres eller udvides medhenblik på at tilvejebringe den bedst mulige beskyttelse af oprindelige folk.
Med venlig hilsen
Connie Hedegaard
KLIMA- OG ENERGIMINISTERIETStormgade 2-61470 København K
Tlf33 92 28 00Fax 33 92 28 01E-mail: [email protected]www.kemin.dk