Arbejdsmarkedsudvalget 2008-09
L 185
Offentligt
682375_0001.png
682375_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 6. maj 2009 stillet følgende spørgsmål nr. 29(L 185), som hermed besvares.

Spørgsmål nr. 29:

12. maj 2009J.nr. 2009-0005522
”Hvor stor en del af jobcentrenes drift forventer ministeren, vil blive lagt ud til pri-vate aktører som følge af L185 § 2 nr. 87? ”

Endeligt svar:

Spørgsmålet er forstået således, at det refererer til de nye regler for finansiering afbeskæftigelsesindsatsen over for de ledige, når der anvendes andre aktører.Som det er i dag, finansieres beskæftigelsesindsatsen over for de forsikrede ledigeaf aktivrammen, som dækker udgifter til både køb af aktive tilbud så som uddan-nelse, vejledningsforløb m.v. og køb af sammenhængende forløb hos andre aktører.Disse forløb består af både lovpligtige jobsamtaler og aktivering.I forbindelse med, at kommunen overtager beskæftigelsesindsatsen for de forsikre-de ledige, lægges hele aktivrammen til finansiering af aktive tilbud og sammen-hængende forløb hos andre aktører over til kommunerne.Forslaget om, at staten refunderer 50 pct. af alle kommunens udgifter til andre ak-tører er den bedste oversættelse af det princip, der gælder for de forsikrede ledige idag, hvor både aktivering og sammenhængende forløb hos andre aktører finansie-res af aktivrammen.Forslaget er altså en direkte konsekvens af, at kommunerne overtager beskæftigel-sesindsatsen for de forsikrede ledige. Samtidig sikrer forslaget, at kommunerne ar-bejder med samme regler for aktivering af henholdsvis forsikrede og ikke-forsikrede ledige.I den sammenhæng er det vigtigt at være opmærksom på, at kommunerne kun kanfå 50 pct. refusion op til en bestemt beløbsgrænse – det såkaldte rådighedsloft. Harkommunen udgifter til aktive tilbud og andre aktører, der ligger over rådighedslof-tet, betales denne del af udgifterne 100 pct. af kommunen. Det gælder for kommu-nernes egen aktivering, og når kommunerne benytter andre aktører.På kontanthjælpsområdet ligger mange kommuner over rådighedsloftet allerede.For dagpengemodtagere vurderes nogle kommuner også at komme tæt på eller overbeløbsgrænsen, når kommunerne overtager indsatsen.
Det er Beskæftigelsesministeriets vurdering, at der er en begrænset risiko for, atkommunerne som følge af denne ændring vil bruge andre aktører på en utilsigtetmåde.Forslaget har imidlertid skabt bekymring hos nogle, og ministeriet vil derfor følgeområdet tæt. Det er aftalt med forligspartierne bag aftalen om et enstrenget kom-munalt beskæftigelsessystem, at kommunernes brug af andre aktører skal overvå-ges ved, at beskæftigelsesregionerne gennemfører kvartalsvise undersøgelser afkommunernes brug af andre aktører, så længe forligspartierne vurderer, at det ernødvendigt.Herudover vil Beskæftigelsesministeriet tage initiativ til, at der inden udgangen af2010 iværksættes en særskilt evaluering af kommunernes brug af anden aktør.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2