Kommunaludvalget 2008-09
L 189
Offentligt
688608_0001.png
688608_0002.png
Folketingets Kommunaludvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 19. maj 2009
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
NMJ/ J.nr. 2009-1183
Under henvisning til Folketingets Kommunaludvalgs brev af 6. maj2009 følger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. 15 (KOU L 189). Spørgsmålet er stillet efter ønske fraRasmus Prehn (S).
Spørgsmål nr. 15:”For at skabe et overblik over konsekvenserne ved ændring af den særligehovedstadsudligning, bedes ministeren udarbejde en konsekvensberegningfor de berørte kommuner med hhv. den nugældende ordning og den nyeordning i fem år frem. I tillæg hertil ønskes en opgørelse over nettobidrags-yderne og nettomodtagerne af hovedstadsudligningen samt en beskrivelseaf de kriterier, der ligger til grund for tildeling af tilskud efter § 19.”
Svar:Det forudsættes i besvarelsen, at når der i spørgsmålet nævnes den særligehovedstadsudligning, refereres der til ordningen efter lovens § 19 for kom-muner i hovedstadsområdet med særlige økonomiske vanskeligheder.Den særlige pulje efter udligningslovens § 19 til kommuner i hovedstadsom-rådet med særlige økonomiske vanskeligheder udgør 0,1 pct. af beskat-ningsgrundlaget for kommunerne i hovedstadsområdet og finansieres afhovedstadskommunerne i fællesskab. Hovedparten af puljen fordeles efteransøgning fra kommunerne. Som led i aftalen om etablering af FuresøKommune ydes kommunen hvert år til og med 2021 et tilskud på 50 mio. kr.fra puljen. Tilskuddet reguleres årligt med udviklingen i det kommunale be-skatningsgrundlag i hovedstadsområdet.En del af tilskudspuljen er tidligere blevet fordelt efter kriterier for belastedeboligområder. Denne del har dog over de senere år været under udfasning.
2
For 2008 blev der således fordelt 40 mio. kr. efter disse kriterier og for 200920 mio. kr. Herefter er denne ordning udfaset.Tilskuddet efter ansøgning er fordelt med udgangspunkt i følgende kriterier:Kommuner i tilbagegangsområder karakteriseret ved befolknings-mæssig tilbagegang, høje udgifter til forsørgelse, lavt skattegrundlagog en udskrivningsprocent over gennemsnittet.Kommuner med aktuelle økonomiske problemer karakteriseret vedhøjt strukturelt underskud, lavt beskatningsgrundlag, lav likviditet ogstort fald eller høj vækst i befolkningen.Kommuner med vedvarende økonomiske problemer karakteriseretved højt beskatningsniveau, højt strukturelt underskud, lavt beskat-ningsgrundlag og høje forsørgelsesudgifter.Herudover er der mulighed for at tage hensyn til andre forhold, som i vissetilfælde kan belaste en given kommune.I vedlagte tabeller er vist bidrag og tilskud for hver enkelt hovedstadskom-mune for årene 2008 og 2009. Det bemærkes, at der for 2009 fortsat er enrestpulje, som forventes at blive tilbageført til kommunerne på samme mådesom for 2008.Da tilskuddene for det enkelte år fordeles af indenrigs- og socialministerenefter konkret ansøgning fra kommunerne, vil det ikke være muligt på nuvæ-rende tidspunkt at vurdere, hvordan puljen vil blive fordelt for de kommendeår. Det er således ikke muligt at opstille den ønskede konsekvensberegning.
Karen Ellemann/ Nils Majgaard Jensen