Miljø- og Planlægningsudvalget 2008-09
L 190
Offentligt
686199_0001.png
686199_0002.png
686199_0003.png
686199_0004.png
686199_0005.png
J.nr. BLST-700-00006Den 15. maj 2009

Miljøministerens svar på spørgsmål nr. 6 ad L 190 - forslag til lov om

ændring af råstofloven (Ophævelse af fartøjsgodkendelsesordningen

og modernisering af efterforsknings- og indvindingstilladelser på

havet m.v.) stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

Spørgsmål 6

Vil ministeren i skematisk form opstille ændringerne i L 190 (Om ændring afråstofloven) i forhold til L 161 (Ophævelse af fartøjsgodkendelse og moder-nisering af efterforsknings- og indvindingstilladelser på havet m.v.), somblev fremsat i Folketingsåret 2006-07.

Svar

Ændringerne i dette lovforslag i forhold til L 161 fra folketingsåret 2006-07er overordnet følgende:Branchen sikres mulighed for - også på længere sigt - at kunne køberåstoffer fra fællesområder (hvor alle kan indvinde) ved siden af mulig-heden for at kunne opnå eneret til et område.Der bliver tale om en permanent ordning. De tidligere ordninger, somkun har skullet fungere i overgangsperioder, har ikke fungeret tilfredsstil-lende for parterne, og derfor er det væsentligt, at branchen nu kan få enlovændring, som kan medføre fremtidig stabilitet.Indvindingspriserne lægges fast i lovforslaget, så der opnås en gen-nemskuelighed, som giver branchen bedre mulighed for at planlæggeog herved optimere sine aktiviteter langsigtet. Både i auktionsområderneog i fællesområderne betales der pr. m�, men med differentierede priser.Priserne kan ændres ved bekendtgørelse.Det firma, der efterforsker og foretager miljøvurderingen forud for ind-vinding i et fællesområde, betaler en billigere m3-pris end de øvrige fir-maer, der efterfølgende kommer til og indvinder i fællesområderne påbaggrund af det første firmas miljøvurdering. På den måde indbyggesen ny fordel i tilladelsesordningen, fordi der herved skabes incitament tilat foretage efterforskning og miljøvurderinger.
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
Der indføres forbud mod stenfiskeri.Lovforslagets bemærkninger om indholdet i de bekendtgørelser, somskal udmønte den moderniserede tilladelsesordning, er betydeligt ud-byggede, så branchen ikke holdes i usikkerhed, indtil bekendtgørelserneudstedes.Nu er det tydeligt for branchen, hvilket system der indføres med lovfors-laget – både hvordan auktionsordningen forudsættes tilrettelagt og gen-nemført, og hvilke krav der vil blive stillet i forbindelse med ansøgningerom tilladelser.
Bestemmelserne om tilladelsesordningen og om vederlag i de to lovforslagfremgår nedenfor skematisk af en parallelopstilling:

L 190

11.

§ 20affattes således:»Tilladelse til efterforskning og ind-vinding«

§ 20.

De af loven omfattede råstof-fer på søterritoriet og kontinental-soklen tilhører den danske stat. Ef-terforskning og indvinding af råstof-fer på søterritoriet og kontinental-soklen må kun ske efter tilladelsemeddelt af miljøministeren efterdenne lov.Stk. 2.Miljøministeren kan pånærmere fastsatte vilkår, jf. §21, meddele tilladelse til efter-forskning eller indvinding af eteller flere råstoffer på følgendemåder:1) Tilladelse med eneret til efter-forskning eller indvinding kan,efter offentlig indkaldelse af an-søgninger på baggrund af nær-mere fastsatte kriterier, herunderet minimumsprogram for efter-forskning og miljøvurdering,meddeles på grundlag af stør-relsen af det vederlag, ansøger-ne tilbyder at betale ved udste-delsen af indvindingstilladelsen.Såfremt flere ansøgere tilbyder

L 161

9.

§ 20, stk. 2-6,ophæves og i ste-det indsættes:”Stk. 2.Tilladelse til forundersø-gelse, efterforskning og indvindingmeddeles efter ansøgning eller efteroffentligt udbud. Tilladelse til indvin-ding i områder, som er udlagt efter §22 af miljøministeren, meddelesefter ansøgning.Stk. 3.Tilladelse meddeles for entidsbegrænset periode. Tilladelse tilhenholdsvis efterforskning og ind-vinding kan meddeles hver for sigeller samlet. I en tilladelse til efter-forskning kan der gives ansøgerenfortrinsret til indvindingstilladelse.Stk. 4.En ansøgning om tilladel-se til efterforskning eller indvindingskal offentliggøres. Er andre inte-resseret i at søge om tilladelse i detpågældende område, kan miljømini-steren beslutte, at offentligt udbudskal finde sted. Er ingen andre inte-resseret i at søge om tilladelse i detpågældende område, kan tilladelsemeddeles til ansøgeren efter enforhandling om vilkår, jf. §§ 21-21 b.En ansøgning om tilladelse til ind-vinding i områder, som er udlagtefter § 22, skal ikke offentliggøres.Stk. 5.Ved meddelelse af tilladel-
2
se skal der lægges vægt på en vur-dering efter lovens §§ 1 og 3.Stk. 6.Miljøministeren fastsætternærmere regler om meddelelse aftilladelse efter § 20, stk. 1, herunderom, hvilke tilladelser der omfattes afudbud, om afholdelse af udbudsfor-retning, udbudsbetingelser, tidsbe-grænsning, eneret, fortrolig behand-ling af efterforsknings- og undersø-gelsesdata og om tilladelsesordnin-gen i øvrigt.

§ 20 a.

Det påhviler ansøgeren atforetage de fornødne undersøgelserog miljømæssige vurderinger ellerhelt eller delvis at afholde udgifternehertil.

§ 20 b.

Tilladelse efter § 20, stk. 1kan ikke gives i internationale natur-beskyttelsesområder og områdermed en vanddybde på mindre end 6m.Stk. 2.Miljøministeren kan, for såvidt angår indvinding, der kan påvir-ke bevaringsstatus i internationalenaturbeskyttelsesområder, i ganskesærlige tilfælde, og når indvindingenkan foretages uden at skade områ-dernes integritet, gøre undtagelsefra bestemmelsen i stk. 1.Stk. 3.Miljøministeren kan for såvidt angår indvinding i områder meden vanddybde på mindre end 6 mgøre undtagelse fra bestemmelsen istk. 1, når en værdifuld råstoffore-komst kan indvindes, uden at ind-vindingen er i konflikt med væsentli-ge naturmæssige værdier.”
at betale samme vederlag, ind-kaldes supplerende tilbud fradisse ansøgere.2) Tilladelse til efterforskning el-ler indvinding i områder omfattetaf § 22, stk. 1, kan meddeles ef-ter ansøgning.3) Tilladelse til efterforskning el-ler indvinding af sand til størreopfyldningsopgaver, til kystbe-skyttelse og til nyttiggørelse afoprensnings- og uddybningsma-teriale kan efter ansøgningmeddeles til bygherren.4) Tilladelse til efterforskninguden efterfølgende indvindings-ret kan meddeles efter ansøg-ning.Stk. 3.Der kan kun meddeles til-ladelse i geografisk afgrænsedeog miljøvurderede områder.Stk. 4.Der kan ikke gives tilladel-se til opfiskning af søsten medgrab eller lignende.Stk. 5.Ved meddelelse af tilladel-se skal der lægges vægt på envurdering efter lovens § 1 og § 3.”

12.

Efter § 20 indsættes:

Ӥ 20 a.

Tilladelse efter § 20 med-deles for en tidsbegrænset periode.Tilladelse til henholdsvis efterforsk-ning og indvinding meddeles hverfor sig. I en tilladelse til efterforsk-ning efter § 20, stk. 2, nr. 1, kan dergives ansøgeren fortrinsret til ind-vindingstilladelse. I en efterforsk-ningstilladelse med fortrinsret kandet bestemmes, at efterforsknings-og undersøgelsesdata skal behand-les fortroligt i et nærmere fastsattidsrum, jf. stk. 5.Stk. 2.Tilladelse efter § 20 kan ik-ke gives i områder med en vand-dybde på mindre end 6 m.Stk. 3.Miljøministeren kan, for såvidt angår indvinding i områder meden vanddybde på mindre end 6 m,gøre undtagelse fra bestemmelsen i
3
stk. 2, når en værdifuld råstoffore-komst kan indvindes, uden at ind-vindingen er i konflikt med væsentli-ge kulturarvs- og naturmæssigeværdier.Stk. 4.Det påhviler ansøgeren tilen tilladelse efter § 20 at foretagede fornødne undersøgelser og mil-jømæssige vurderinger.Stk. 5.Miljøministeren fastsætternærmere regler om meddelelse aftilladelse efter § 20, herunder ombetingelser for og afholdelse af auk-tion og overbud, kriterier i forbindel-se med auktion, tidsbegrænsning,eneret, fortrolig behandling af efter-forsknings- og undersøgelsesdataog om tilladelsesordningen i øvrigt.”

15.

Efter § 22 indsættes:

§ 21 b.

Miljøministeren kan i en til-”Vederlagladelse efter § 20, stk. 1, fastsætte

§ 22 a.

Som vederlag for en tilla-vilkår om betaling af vederlag tilstaten, jf. dog stk. 2. Det kan herun- delse efter § 20, stk. 2, nr. 1, betalesder fastsættes, at der skal betales et et arealvederlag på 25.000 kr. årligt2løbende vederlag beregnet på pr. km tilladt indvindingsareal og etgrundlag af størrelsen af området, produktionsvederlag på mindst 2,503der omfattes af tilladelsen (arealve- kr. pr. m indvundne råstoffer.Stk. 2.Som vederlag for en tilla-derlag) og et vederlag beregnet pågrundlag af mængden af indvundne delse efter § 20, stk. 2, nr. 2, betales3råstoffer (produktionsvederlag). Ved 8 kr. pr. m indvundne råstoffer. Så-fastsættelse af vederlaget kan ind- fremt indvinderen har afholdt udgif-regnes bidrag til dækning af statens ten til efterforskning og miljøvurde-udgifter til kortlægning efter § 18, til ring i det pågældende område, beta-3gennemførelse af udbud efter § 20 les 6 kr. pr. m indvundne råstoffer.Stk. 3.Som vederlag for en tilla-og til udlægning og administration afområder efter § 22. Størrelsen af delse efter § 20, stk. 2, nr. 3, betalesvederlaget kan fastsættes som led i et arealvederlag på 25.000 kr. årligt2et udbud, jf. § 20, stk. 2, og vederla- pr. km og et produktionsvederlagpå et beløb pr. m3indvundne råstof-get kan indeksreguleres.Stk. 2.I indvindingstilladelser, fer svarende til et gennemsnit afhvor råstofferne benyttes til kystbe- opnåede auktionspriser fra sam-skyttelse i henhold til en tilladelse menlignelige områder. Er det ikkefra Kystdirektoratet eller i henhold til muligt at beregne en gennemsnits-en aftale med Kystdirektoratet, kan pris, udgør produktionsvederlaget3der ikke stilles vilkår om betaling af 2,50 kr. pr. m .Stk. 4.Der betales ikke vederlagvederlag. Tilsvarende gælder forindvindingstilladelser til anlægsar- for oprensnings- og uddybningsma-bejder på søterritoriet og kontinen- teriale, som nyttiggøres.Stk. 5.Ved udstedelse af efter-talsoklen vedtaget ved lov.
4
forskningstilladelse efter § 20, stk. 2,nr. 1 og 3, stilles sikkerhed for etbeløb svarende til et årligt arealve-derlag, jf. stk. 1 og 3. Kravet omsikkerhedsstillelse bortfalder, nårder efterfølgende udstedes indvin-dingstilladelse, eller når der forelig-ger en fyldestgørende efterforsk-ningsrapport.Stk. 6.Miljøministeren kan indeks-regulere vederlagene.Stk. 7.Miljøministeren kan fastsæt-te nærmere regler om vederlagssat-serne, herunder ændre disse.Stk. 8.Miljøministeren fastsætterregler om opkrævning af vederlag,herunder om betaling af renter oggebyrer, når indbetaling sker forsent, og om at opkrævningen ogadministrationen af vederlaget kanhenlægges til en anden statsligmyndighed.”
5