Skatteudvalget 2008-09
L 207
Offentligt
689462_0001.png
689462_0002.png
689462_0003.png
J.nr. 2009-231-0022Dato: 20. maj 2009
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 207 - Forslag til Lov om ændring af lov om afgift af elektricitet og forskel-lige andre love (Forhøjelse af energiafgifterne, afgift på erhvervenes energi-forbrug, afgiftsmæssig ligestilling af central og decentral kraftvarme, afgift påsmøreolie mv. og forhøjelse af affaldsafgiften).
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 29 af 7. maj 2009. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Klaus Hækkerup (S).
Kristian Jensen/Lene Skov Henningsen
Spørgsmål:Efter det oplyste er farligt affald der eksporteres fritaget for afgift. Det ønskesderfor oplyst, hvor høj afgiften for farligt affald er i vores nærmeste konkurrentlande (Sve-rige og Tyskland og om muligt UK, Norge og de baltiske lande) opgjort på sammenligneligbasis med den nu for Danmark foreslåede afgift.Svar:Jeg kan oplyse følgende om de afgifter på farligt affald, som foreslås med lovforslaget:Forslaget om at indføre afgift på farligt affald indebærer følgende elementer:Brændbart farligt affaldFra 2010, affaldsvarmeafgift 19,kr./ GJ leveret varmeFra 2013, tillægsafgift (2010-niveau) ca. 26,5 kr./ GJ af produceret varmeFra 2013, CO2-afgift (2010-niveau) ca. 5,3 kr./ produceret el og varme.
Afgifterne på energi mv. fra forbrænding af affald herunder som foreslået farligt affald skalses i sammenhæng med afgifterne på fossilt brændsel. Danmark har høje afgifter på energi,særligt for energi anvendt til rumvarme mv. Når affaldsvarmen sælges eller bruges i kon-kurrence med varme fremstillet ved fossile brændsler, kan prisen på affaldsvarmen sættesop svarende til afgifterne på fossil varme. De foreslåede afgifter på affaldsvarmen er desamme, som fossil varme er belastet med.Selv om det derfor måtte gælde, at udenlandske konkurrenter ikke belastes med tilsvarendeafgifter på farligt affald, der forbrændes, som danske virksomheder, gælder imidlertid ogsåat udenlandske virksomheder ikke har udsigt til at kunne sælge varmen til helt så høj pris,fordi energiafgifterne er lavere i udlandet. Med andre ord gælder, at de danske afgifter påbrændbart farligt affald så at sige i forvejen har været overvæltet i højere varmepriser, udenat varmeproducenten har indbetalt denne skyggeafgift til staten. Det kommer varmeprodu-centerne til nu. Ser man afgiftssystemet samlet er der således ikke nogen netto belastning afproduktionen af destruktion af farligt affald ved forbrænding i Danmark, hvis varmen ud-nyttes og anvendes i stedet for varme. Disse afgifter er samlet konkurrenceevneneutrale.Dette gælder dog alene for den del af varmeproduktionen, der afsættes. For den del af var-meproduktionen, der måtte blive bortkølet, der belastes med tillægsafgift og CO2 afgift fra2013, gælder at afgifterne belaster produktion i Danmark.Deponeret farligt affaldDeponeringer af farligt affald vil blive belastet med en afgift på 160 kr./t fra 2010 og i alt475 kr./t. fra 2013.
Side 2
Jeg kan oplyse følgende om afgiften på farligt affald i Tyskland, Sverige, Finland og Litau-en:TysklandDer synes ikke at være en egentlig forbundsafgift på farligt affald i Tyskland.SverigeDet er oplyst, at man har en skat på affald, der deponeres. Afgiften omfatter umiddelbartbåde almindeligt og farligt affald. Visse typer farligt affald er dog fritaget for deponerings-afgift. Skattesatsen er på 435 SEK pr. ton. Med kursen på svenske kr. den 15. maj 2009svarer det til ca. 300,8 kr. pr. ton.FinlandDet er oplyst, at Finland ikke har afgifter på farligt affald.LitauenDet er oplyst, at Litauen ikke har afgifter på farligt affald.Vedrørende Estland, Letland og UK har det alene været muligt at fremskaffe følgende op-lysninger:EstlandDer er differentierede satser indenfor hvert af følgende hovedområder af affald: Udledningi vand og jord, luft og fjernelse af affald (waste disposal). Der henvises til kilden: Taxes inEurope database, hvoraf der vedlægges et udprint vedrørende Estland.LetlandDer er meget differentierede satser indenfor hvert hovedområde af affald. Der henvises tilkilden: Taxes in Europe database, hvoraf der vedlægges et udprint vedrørende Letland.UKDer er en lav deponeringsafgift på 2,5 pund pr. ton for såkaldt ”inactive” affald (de flesteformer for beton, mursten, glas, jord, ler og grus) og 32 pund for andet affald, der er stan-dardsatsen. Med kursen på pund sterling den 15. maj 2009 svarer det til ca. henholdsvis20,75 kr. og 265,37 kr. pr. ton. Der henvises til kilden: Taxes in Europe database, hvorafder vedlægges et udprint vedrørende EstlandJeg kan endelig oplyse, at der på en række områder er fælles EU-krav til hvordan affaldetskal behandles miljømæssigt. Det betyder, at affald, der eksporteres, får samme gode be-handling som i Danmark. Fælles EU-regler om kontrol med affald, der krydser grænsernegør, at de danske myndigheder kan stille krav og om nødvendigt afvise transporter, der ikkelever op til kravene.
Side 3