Boligudvalget 2008-09
L 208
Offentligt
682601_0001.png
682601_0002.png
Folketingets Boligudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 12. maj 2009
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
LNI/EB/ J.nr. 2009-2697
Under henvisning til Folketingets Boligudvalgs brev af 28. april 2009følger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. 18 ad forslag til lov om ændring af lov om almene boligerm.v., lov om leje af almene boliger, lov om friplejeboliger, lov om ejer-lejligheder og lov om indkomstbeskatning af aktieselskaber m.v. (sel-skabsskatteloven) (Styring og finansiering af den almene boligsek-tor)(L 208).
Spørgsmål nr. 18:Såfremt en afdelingsbestyrelse eller et afdelingsmøde ikke ønsker at med-virke til en konkret aftale, der er indgået mellem boligorganisationen ogkommunalbestyrelsen, jf. § 6 f, kan den da nægte at bevilge de nødvendigemidler over afdelingens budget?Svar:Enhver veldreven boligorganisation vil normalt ”lodde stemningen” hos afde-lingsbestyrelsen/afdelingsmødet, inden den indleder forhandlinger med enkommune om en aftale om iværksættelse af konkrete aktiviteter, som kræverbeboernes godkendelse. Herved reduceres risikoen for senere konfliktermellem boligorganisationen og beboerne i afdelingen om disse aktiviteter.Efter gældende regler skal budgettet for en afdeling godkendes af afdelings-bestyrelsen og afdelingsmødet. Hvis budgettet indeholder udgiftsposter, sombeboerne ikke kan acceptere, kan de nægte at godkende budgettet.I tilfælde af en sådan budgettvist skal boligorganisationens bestyrelse ind-bringe tvisten for kommunalbestyrelsen, som træffer den endelige admini-strative afgørelse.Hvis en budgettvist indbringes for kommunen, skal kommunalbestyrelsennaturligvis overholde almindelige forvaltningsretlige regler i forbindelse med
2
sin sagsbehandling. Herved er der sikkerhed for, at kommunen behandlertvisten på rette vis.Kommunalbestyrelsens afgørelse kan hverken indbringes for anden admini-strativ myndighed eller for beboerklagenævnet.Lovligheden af kommunalbestyrelsens afgørelser kan imidlertid prøves vedde almindelige domstole. Afdelingen har dog ikke kompetence til at forpligteafdelingen udadtil – og dermed heller ikke kompetence til at anlægge rets-sager. Beslutning om en eventuel retssag kan alene træffes af boligorgani-sationen, idet denne har det overordnede juridiske og økonomiske ansvarfor boligorganisationen og dennes afdelinger.
Karen Ellemann/ Mikael L. Kristensen