Boligudvalget 2008-09
L 208
Offentligt
683476_0001.png
683476_0002.png
Folketingets Boligudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 13. maj 2009
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
MIK/ J.nr. 2009-3685
Under henvisning til Folketingets Boligudvalgs brev af 5. maj 2009 føl-ger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar på spørgs-mål nr. 76 ad forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v.,lov om leje af almene boliger, lov om friplejeboliger, lov om ejerlejlig-heder og lov om indkomstbeskatning af aktieselskaber m.v. (selskabs-skatteloven) (Styring og finansiering af den almene boligsektor)(L 208).
Spørgsmål nr. 76:Ministeren bedes redegøre for, om den i lovforslaget foreslåede huslejere-duktion er stor nok, set i forhold til målgruppernes indkomstforhold og rådig-hedsbeløb? Herunder om den i lovforslaget foreslåede reduktion af starthus-lejen er baseret på beregninger af målgruppernes indkomstforhold og rådig-hedsbeløb?
Svar:Baggrunden for den foreslåede huslejenedsættelse er, at huslejen i det al-mene nybyggeri, særligt i hovedstadsregionen, er løbet fra den almindeligeprisudvikling. Dette afspejler blandt andet, at de stigende byggeomkostnin-ger har givet store stigninger i anskaffelsessummerne for nyt alment byggeriog dermed også høje huslejer. Samtidig kan tilskyndelsen til at bosætte sig idet almene nybyggeri være blevet dæmpet af, at der over en årrække gene-relt synes at være sket en vis svækkelse af det almene nybyggeris konkur-rencemæssige situation i forhold til det øvrige boligmarked.Det er derfor foreslået, at startniveauet for beboerbetalingen nedsættes fra3,4 pct. af de samlede anskaffelsessum (ekskl. bidrag) til 2,8 pct. Dette med-fører at beboerbetalingen i det første år vil falde med knap 18 pct. og husle-jen dermed vil falde med 11-12 pct. Det svarer til op mod 1.000 kr. pr. må-ned i en nybygget almen bolig. Forslaget indebærer således en mærkbarhuslejenedsættelse i nybyggeriet, som vil forbedre de økonomiske vilkår for
2
husstande fra det almene byggeris målgrupper, som ønsker at flytte ind inyopførte almene boliger.Huslejenedsættelsen er fastsat under hensyntagen til en række økonomiskeforhold. Som det fremgår af rapporten indgår heri en belysning af lavind-komstgruppernes udvikling i realindkomst og betalingsevne, herunder udvik-lingen i husleje og nettoleje (dvs. efter boligstøtte) i relation til indkomstudvik-lingen for udvalgte familietyper.Den foreslåede ændring af beboerbetalingen i nybyggeriet er i øvrigt denførste tilpasning siden 1982.
Karen Ellemann/ Lise Nielsen