Retsudvalget 2008-09
L 211
Offentligt
688377_0001.png
688377_0002.png
688377_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
19. maj 2009Strafferetskontoret2009-730-0875RAJ41046
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 2, som Folketingets Retsud-valg har stillet til justitsministeren den 12. maj 2009 vedrørende forslagtil lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven, våbenloven, lov ompolitiets virksomhed, lov om fuldbyrdelse af straf m.v. og forvaltningslo-ven (Styrket indsats mod bandekriminalitet m.v.) (L 211). Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Line Barfod (EL).
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 2 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven, våbenloven, lov om

politiets virksomhed, lov om fuldbyrdelse af straf m.v. og forvalt-

ningsloven (Styrket indsats mod bandekriminalitet m.v.) (L 211):

”Vil ministeren redegøre for, hvor mange zoneforbud der erudstedt i forbindelse med "bandeopgøret" på Nørrebro og an-dre steder?”

Svar:

1.

Justitsministeriet har forstået spørgsmålet således, at der sigtes til deforbud, som politiet kan udstede efter de gældende regler i ordensbe-kendtgørelsens § 6, stk. 2 (såkaldte fliseforbud). Efter denne bestemmel-se kan politiet – når en person flere gange har overtrådt bekendtgørelsens§ 3 om visse former for forstyrrelse af den offentlige orden – meddelepersonen forbud mod at færdes frem og tilbage eller tage ophold indenfor en afstand af 100 meter fra det sted, hvor den seneste overtrædelse erbegået.Københavns Politi har oplyst, at der ikke umiddelbart ses at være udstedtforbud efter ordensbekendtgørelsens § 6, stk. 2, til såkaldte bandevagter,idet Københavns Politi dog ikke har haft mulighed for manuelt at gen-nemgå samtlige sager vedrørende sådanne forbud udstedt i den periode,som konflikten på rocker- og bandeområdet har varet. Københavns Politihar i den forbindelse i øvrigt bemærket, at der efter administrativ praksiskræves flere forudgående mundtlige advarsler for overtrædelser af or-densbekendtgørelsens § 3, før der kan meddeles et forbud efter § 6, stk.2.

2.

Da forbud efter ordensbekendtgørelsens § 6, stk. 2, som nævnt forud-sætter et vist forudgående forløb med flere overtrædelser af bekendtgø-relsens § 3, og omfatter et mindre geografisk område (en radius på 100meter), er denne bestemmelse imidlertid ikke et tilstrækkeligt effektivtredskab for politiet at gribe ind bl.a. over for såkaldte bandevagter.Ud fra præventive hensyn er der således efter Justitsministeriets opfattel-se behov for, at politiet kan meddele et forbud mod at færdes frem ogtilbage eller tage ophold i et bestemt område allerede første gang, der ud-vises en særligt utryghedsskabende adfærd. Der er endvidere behov for idenne situation at kunne meddele forbud med en større geografisk ud-2
strækning end med en radius på 100 meter. Der henvises til pkt. 7.1 i lov-forslagets almindelige bemærkninger.Dette er også baggrunden for, at Justitsministeriet i medfør af politilo-vens § 23, stk. 1 og 2 (som ikke foreslås ændret), vil indsætte en ny be-stemmelse i ordensbekendtgørelsen, hvorefter politiet får adgang til atudstede zoneforbud med en radius på 500 meter til personer, der udviseren særligt utryghedsskabende adfærd.Som det i øvrigt fremgår af pkt. 7.3 i lovforslagets almindelige bemærk-ninger, kan justitsministeren efter den gældende bemyndigelsesbestem-melse i politilovens § 23, stk. 3, alene fastsætte regler om, at overtrædel-se af regler i ordensbekendtgørelsen straffes med bøde. Efter Justitsmini-steriets opfattelse bør der imidlertid være mulighed for, at overtrædelse ivisse tilfælde også kan straffes med fængsel. Det foreslås derfor i lov-forslagets § 4, at politilovens § 23, stk. 3, ændres, således at det i reglerudstedt i medfør af politilovens § 23, stk. 1 og 2, kan fastsættes, at over-trædelse af reglerne eller overtrædelse eller manglende efterkommelse afpåbud eller forbud udstedt i medfør af sådanne regler straffes med bødeeller fængsel indtil 6 måneder.

3.

Som det fremgår af det ovenfor anførte, vil ordensbekendtgørelsenskulle ændres, før politiet kan udstede zoneforbud.Justitsministeriet vil, hvis lovforslaget vedtages, foretage de fornødneændringer af ordensbekendtgørelsen, så disse i givet fald kan træde ikraft samtidig med loven den 15. juni 2009.
3