Retsudvalget 2008-09
L 211
Offentligt
692922_0001.png
692922_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
27. maj 2009Strafferetskontoret2009-730-0875NGR40473
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 54, som Folketingets Retsud-valg har stillet til justitsministeren den 26. maj 2009 vedrørende forslagtil lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven, våbenloven, lov ompolitiets virksomhed, lov om fuldbyrdelse af straf m.v. og forvaltningslo-ven (Styrket indsats mod bandekriminalitet m.v.) (L 211). Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Line Barfod (EL)
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 54 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven, våbenloven, lov om

politiets virksomhed, lov om fuldbyrdelse af straf m.v. og forvalt-

ningsloven (Styrket indsats mod bandekriminalitet m.v.) (L 211):

”Vil en flypassager, der pågribes med en ladt revolver i en kabine iet passagerfly, kunne undgå sigtelse for ulovlig våbenbesiddelse,idet det næppe var hans hensigt at anvende våbnet i kabinen? Hvisikke, vil passageren i så fald skulle have minimumsstraffen på etår?”

Svar:

Efter våbenlovens § 2, stk. 1, jf. § 1, stk. 1, nr. 1 og 2, er det forbudt udentilladelse fra justitsministeren eller den, ministeren bemyndiger dertil, atbesidde eller bære bl.a. skydevåben og ammunition hertil. I en situationsom nævnt i spørgsmålet vil der i givet fald foreligge en overtrædelse afvåbenloven, uanset om den pågældende har til hensigt at anvende våbneteller ej.Enhver ulovlig besiddelse m.v. af skydevåben med eller uden tilhørendeammunition vil efter lovforslaget som affattet efter 2. behandlingen væreomfattet af den foreslåede minimumsstraf, hvis besiddelsen m.v. sker un-der særlig skærpende omstændigheder.Som der nærmere er redegjort for i lovforslagets bemærkninger og i be-svarelsen af spørgsmål nr. 28 fra Folketingets Retsudvalg vedrørendelovforslaget, vil der kunne forekomme tilfælde, hvor besiddelse mv. aff.eks. skydevåben efter en konkret vurdering af de foreliggende omstæn-digheder ikke sker under særlig skærpende omstændigheder, således atforholdet ikke skal henføres under den foreslåede bestemmelse i straffe-lovens § 192 a, stk. 1, nr. 1 (herunder den foreslåede minimumsstraf påfængsel i 1 år), men i stedet skal bedømmes efter våbenlovens § 10, stk.1.Hvis det skulle forekomme, at en flypassager får et ulovligt skarpladtskydevåben med ind i kabinen i et passagerfly, vil forholdet normalt væreomfattet af den foreslåede bestemmelse om minimumsstraf, uanset omdet måtte kunne lægges til grund, at den pågældende ikke havde til hen-sigt at bruge våbnet.
2