Retsudvalget 2008-09
L 211
Offentligt
692993_0001.png
692993_0002.png
692993_0003.png
FolketingetLovsekretariatetChristiansborg1218 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
27. maj 2009Strafferetskontoret2009-730-0875NGR40475
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 55, som Folketingets Retsud-valg har stillet til justitsministeren den 26. maj 2009 vedrørende forslagtil lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven, våbenloven, lov ompolitiets virksomhed, lov om fuldbyrdelse af straf m.v. og forvaltningslo-ven (Styrket indsats mod bandekriminalitet m.v.) (L 211). Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Line Barfod (EL).
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 55 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven, våbenloven, lov om

politiets virksomhed, lov om fuldbyrdelse af straf m.v. og forvalt-

ningsloven (Styrket indsats mod bandekriminalitet m.v.) (L 211):

”Kan en person opnå politiets og luftfartsmyndighedernes til-ladelse til at transportere en revolver og ammunition i enhåndtaske og medtage det i kabinen fra for eksempel Oslo tilKøbenhavn med den hensigt at aflevere våbnet til politiet vedankomsten?”

Svar:

Spørgsmålet om, hvorvidt våben kan medbringes i et luftfartøjs kabine,er reguleret i Transportministeriets bekendtgørelse nr. 527 af 23. juni1995 om transport af våben, eksplosivstoffer, krigsmateriel og krigsam-munition m.v. med civile luftfartøjer.Det fremgår af bekendtgørelsens § 4, jf. § 1, at luftfartøjer ved flyvningover dansk område ikke uden tilladelse fra Statens Luftfartsvæsen måmedbringe våben, eksplosivstoffer, krigsmateriel eller krigsammunition.Det samme gælder for flyvning uden for dansk område med danske luft-fartøjer.Det fremgår videre af bekendtgørelsens § 4, stk. 1, at hvis Statens Luft-fartsvæsen meddeler tilladelse til transport af våben, må våbnene ikkemedbringes i luftfartøjets kabine, men skal transporteres som registreretbagage eller luftfragt i luftfartøjets lastrum. Eksplosivstoffer og ammuni-tion skal i den forbindelse være pakket, mærket og deklareret som angi-vet i den til enhver tid gældende udgave af International Aviation Orga-nisation Doc. 9284-AN/905: Technical Instructions for the Safe Trans-port of Dangerous Goods by Air (ICAO-TI).Efter bekendtgørelsens § 5 kan visse våben dog transporteres i et luftfar-tøj uden tilladelse. Det gælder tjenestevåben med tilhørende ammunition,som medbringes af personel fra forsvaret, civilforsvaret eller politiet. Detgælder endvidere våben med tilhørende ammunition, som medbringes afpersoner, der efter lovgivningen har fået særskilt tilladelse til at erhverve,besidde, bære, anvende, udføre eller indføre de omhandlede våben. Deanførte våben må dog ikke medbringes i luftfartøjets kabine, men skaltransporteres som indskrevet bagage i luftfartøjets lastrum eller et andetfor passagerer utilgængeligt sted.2
Bekendtgørelsens § 6 fastsætter således ganske snævre rammer for, hvil-ke våben mv. der må medbringes i luftfartøjets kabine. Det drejer sig ale-ne om:1) Funktionsdygtige tjenestevåben med tilhørende ammunition, dermedbringes af politi eller militært personel over den strækning,hvor det er tjenstligt påkrævet.2) Våben, der af militært personel under kommando medtages underflyvning med luftfartøj specielt chartret til befordring af militærtpersonel under forudsætning af, at våbnene ikke indeholder am-munition, og ammunition ikke medbringes i kabinen.3) Låsetøj eller anden væsentlig del for våbnets funktion i tilfælde,hvor enkelte politi- eller militærpersoner skal medbringe tjeneste-våben til anvendelse på destinationsstedet.Det skal endvidere bemærkes, at skydevåben og tilhørende ammunitioner på EU’s liste over genstande, det er forbudt for passagerer at medbrin-ge i det security-beskyttede område og i et luftfartøjs kabine, med mindreden kompetente myndighed – Statens Luftfartsvæsen – er blevet under-rettet på forhånd og har godkendt, at genstandene medbringes, og luftfar-tøjets kaptajn er blevet underrettet om passageren og de forbudte gen-stande, som vedkommende medbringer, jf. artikel 4.1.1.1. litra a) og arti-kel 4.1.1.2. litra a) og b) i Kommissionens Forordning (EF) nr. 820 af 8.august 2008 om foranstaltninger til gennemførelse af grundlæggende fæl-les normer for luftfartssikkerhed.Sammenfattende er det således ikke muligt at opnå tilladelse fra politieteller Statens Luftfartsvæsen til at medbringe en revolver og ammunitionhertil i en kabine på et luftfartøj, med mindre den pågældende person erpoliti- eller militær personel og medbringer et våben omfattet af bekendt-gørelsens § 6.
3